A vasárnapi húsleves elfogyasztása után kiállításra indultunk, melyet a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezett az MTI-vel és az MTVA-val karöltve. Négy MTI/MTVA-s fotóriporter díjnyertes sajtófotóit hozták el a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumba, hogy megmutassák, milyen a világ magyar lencsén keresztül.

 

A három teremnyi kiállítást ismertette és megnyitotta dr. Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója és Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese, az MTVA Kós Károly Kollégiumának elnöke.

Mohai Balázs Highline sorozatára bárki ránézett, rögtön felment benne az adrenalinpumpa, látva az extrémsportolók magashegyi olaszországi találkozójának nyomtatványait. A hitelességi faktorhoz az is hozzájárult, hogy maga a fotós is szenvedélyes highliner. A másik bemutatott projektje az Árvíz címet viseli, mely a tavaly júniusi Dunán végigvonuló árvízállapotot célozta és lőtte is – objektívvel, de nem objektíven.

Érintettük már a levegőt és a vizet is, de a kiállítás tartogatott még meglepetéseket fű alatt. Konkrétan itt Balázs Attila Illegalitásban a dohány fotósorozatára gondolunk, amely az egyébként Ukrajnából induló illegális termesztésről és kereskedelemről, valamint az eddig ismeretlen nyersdohány-lopás tematikáját járta körbe munkáival.

Beliczay László is odatette magát, tőle három sorozat fotóit láthattuk: a Szlava Ukrajíni!-val nagy kockázatot és feladatot vállalt magára, hiszen a Kijevben zajló események dokumentátoraként életveszélyes helyzetekbe is került. Ám a véres jeleneteken túlmenően Beliczay igyekezett az élet naposabb oldalát is bemutatni az Európában egyedülálló hagyományos fényképészeti technikákkal is dolgozó Napfényműterem Székelyudvarhelyen című sorozattal. A harmadik sorozata A Kálnoky-birtokok Székelyföldön, mely a címben szereplő család birtokait prezentálja.

És ha már sajtófotókról beszélünk, a sportfotók sem maradhattak ki. Ebben a műfajban Illyés Tibor Szocsi – havon, jégen, levegőben című fotósorozatát tekinthettük meg.

A kiállítás célja megismertetni saját és közös értékeinket éles szemű – minden pillanatban teljesen jelen lévő – fotósok által, akik hogyha kell, „szavak és betűk nélkül is tudjanak beszélni a minket körülvevő világról – fogalmazott Galambos István.

Szó mi szó, „minden nem fért fel ezekre a falakra, jegyezte meg Gazsó L. Ferenc. De a lényeg ott van feketén-fehéren a színes fotókon, s hogy a hitelességükön se essen csorba, a kiállított fotók nem lettek retusálva.

A szervezők nevében Szabó Lilla programigazgató köszönte meg az MTVA-nak az együttműködést, és kívánt tartalmas hetet az egybegyűlteknek.

Ősztől egyébként az MTI-t az Instagramon is nyomon követhetjük – instant, a világ bármely részéről. 

Szöveg: Ozsváth Zsuzsi, Fotó: Bethlendi Tamás