Az előző rész tartalmából megtudtuk, kicsoda Oszkár és miért. Sőt, még arról is van infónk, hogy e ritka élő(?)lény írószerrel szaporodik. Ám a családfájáról eddig semmit sem tudtunk. Tegnap azonban érdekes fordulatot vett az ügy.

A városban jártunkban-keltünkben rábukkantunk egy fontos bizonyítéknak számító, dokumentarista jelleggel bíró poszt-impresszionista festményre. Ez egy nem akármilyen mű: a stilizált figurák családi jelenetet alkotnak madárpár képében.

...Na, kezditek már kapisgálni, mire akarunk kilyukadni? Na? Eláruljuk: ezek itt a festményen Oszkár ősei. A rokoni kötelékre egyértelműen a gülüszempárból és az egyszerű, skicc-szerű vonalvezetésből mertünk következtetni. A családfa jellegre is tudunk ám választ szolgáltatni: látható, hogy a családi kompozíció (itt Oszkár mégcsak fejben van tervben) mellett egy fát is azonosítunk. Hát, szóval így. Bár őszintén szólva, a kép és szereplőinek létrejöttét egyelőre sűrű balladai homály fedi.

De van itt még egy kérdés: vajon HOL készülhetett eme történelmi jelentőségű fotódoksi? Mi tudjuk, de nem áruljuk el, hanem arra buzdítunk benneteket, ha rájösztök a válaszra, írjátok meg Facebook-kommentben, és a helyesen válaszolók között kisorsolunk egy 5. Kolozsvári Magyar Napok-os bögrét, melyet a Kincses Kolozsvár Egyesület széhelyén vehet át a szerencsés.

Oszkár története itt még nem ér véget. Tovább is van, mondjuk még?

Írta, fotózta: Ozsváth Zsuzsi, oszkárszakértő