A hétfői nap során a programfüzet kínálatában több tárlatvezetést is találtunk, így hát mi is felkerekedtünk, hogy néhány izgalmasnak ígérkező kiállításon részt vegyünk. A délelőtt folyamán A Nagy Háborúra emlékezve elnevezésű tárlatvezetésre látogattunk el az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumba. Számos emléktárgyat – például puskát, pisztolyokat, szuronyokat – vehettünk szemügyre, amelyek segítettek elképzelni az első világháborúban szolgáló katonák mindennapjait.

A kiállításra szülőkkel, nagyszülőkkel ellátogató gyerekek szájtátva szemlélték a tárgyakat, miközben hallgatták az azokról szóló ismertetőket. A sanyarú katonai élet több kellékét is megtekinthettük a teremben: tüzér sapkákat, egyenruhát, katonai fejszéket és csákányokat. Az utóbbiakat látva, már-már megelevenedett előttünk a fronton lövészárkot ásó katonák képe.

Délután sem tétlenkedtünk, hanem ellátogattunk a Babeș-Bolyai Tudományegyetem történetét bemutató tárlatvezetésre, amelyet szintén az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából szerveztek.

Bepillantást nyertünk a nagy múlttal rendelkező egyetem múltjába és jelenébe. Az egyetem megalapítása óta több száz év telt el, s mint kiderült, az elmúlt esztendők nem mindig voltak zökkenőmentesek. A nehézségek sem akadályozták meg abban, hogy híres tudósokat, szakértőket, ismert személyiségeket neveljen ki a városnak – és nem csak. Mindkét tárlat egész héten látogatható. 

Szöveg: Tóth Kinga. Fotó: Nagy Lóránd