A keddi napon izgalmas előadásra invitált bennünket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság. Már a cím önmagában is megér egy „misét”: Létezhet-e „Atlantisz”, azaz tökéletes politikai gazdasági rendszer a Biblia és a Korán szerint? A kérdésre dr. Varga Norbert a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára kereste a választ, hol máshol, mint „Platón-barlangjában”, az  IKE-klubban.

Az ismeretterjesztő előadás elején a Biblia által vázolt társadalmi kapcsolatokat elemezgettük. Betekintést kaphattunk a Krisztus előtti kor politikai-gazdasági viszonyába, és felelevenítődött, Isten és ember miként lépett egymással szövetségre, mely az ideális társadalom megvalósulásáért jött létre. Az áhított állapot azonban az ember gyarlósága és halandó tulajdonságai miatt nem valósulhatott meg. Az idők során számos társadalmi struktúrával igyekeztünk mégis megteremteni az ideális társadalmat. A vallási autonómiára például a kor embere az áhított cél elérésének eszközeként tekintett. A továbbiakban arról esett szó, hogyan tekint az ideális társadalomra a Korán. A korábban bemutatott társadalommal szemben az iszlám világ teljesen új megközelítésbe helyezi a kérdést, tudhattuk meg. A mesés gazdagság, de a törzsek közötti állandó harcok is meghatározták az ideális társadalomról alkotott elképzeléseiket.

Egy óra igen csekélynek bizonyult egy ilyen nagy kérdés megválaszolásához, de számos olyan információt megtudhattunk, ami arra ösztönöz, hogy még több hasonló témájú előadáson részt vegyünk. 

Szöveg: Tóth Kinga. Fotó: Kiss Gábor