Hogy milyen kincseket rejt Erdély és mely értékekről kellene többet beszélni? Nos, a mai nap folyamán az Erdély-Cáfé sátorban Pozsony Ferenc az Erdély néprajzi tájegységei és kulturális értékeik cím alatt összegezte és ismertette.

A technikai gondok ellenére sem tágított a közönség, hiszen, ahogyan a cím is elárulja nem kevés kiemelkedő erdélyi büszkeségről van szó. Így nem lehetett tágítani. Pozsony Ferenc néprajzkutató régiónként ismertette a különböző kulturális életviteleket és a velük járó népszokásokat, de szó volt értékes épületeinkről(templomok, tájházak, kúriák stb), népi öltözködésről, lakodalomhoz fűződő hagyományokról,és a gazdasági élet rejtelmeiről.

Mindezt Erdély történelmű jelentőségű régióinak, mint például Partium, Mezőség, Székelyföld, Kalotaszeg vonatkozásában is megvizsgálták. Az előadó ismertette minden kiemelkedő településnek a sajátosságait és összehasonlította más régiókkal. Így megtudhattuk, hogy Torockó gyakorlatilag invariáns kultúrával rendelkezik, hiszen nem igazán lehet besorolni egyik meghatározott néprajzi kultúrába sem. Kalotaszeg is hasonló szellemiséggel bír: dús motívumvilága, erős archaikus alapjai elbűvölőek, hiszen a XX. század modernizálódó vaskarmai nem tudták megváltoztatni a hagyományokat és ezek őrzőinek viszonyulását.

A képzeletbeli erdélyi séta mindenki számára eredményes volt. A jelenlevők úgy térhettek haza az előadásról, hogy számba vehették mely vidékeket kell meglátogatni, miért nem kell elutazni Erdélyből a horvátországi tengerpartra, vagy miért is szeretjük annyira Erdélyt és miért nem érdemes kivándorolni, ilyen csodás tájak és kincsek mellett.

Szöveg: Ürmösi Júlia Eszter