Gyerekzsivajtól volt hangos a Báthory István Elméleti Líceum épülete és annak udvara, itt zajlottak ugyanis a Kolozsvári Magyar Napok gyerekeknek szóló programjai.

Szaladgáló gyerekek látványa fogadott bennünket koradélután, amikor kilátogattunk az esemény helyszínére. A szórakoztató programok során a kicsik Dánel Sándor irányításával megismerhették az agyagozás csínját-bínját, de több más kézműves-foglalkozásnak a technikáját is elleshették.

Az üvegfújás csodáját szemlélő apróságok kígyózó sorban várták, hogy ők is kipróbálhassák ezt a mesterséget, Szalma Zsolt üvegfújó pedig készségesen mutatta meg nekik, hogyan készíthetnek „üvegcsodákat”. Ezeket haza is vihették a gyerekek.  

A szomszéd sátorban szorgos kis kezek gyöngyből készítettek karkötőket, nyakláncokat maguknak, de volt, aki az anyukájának szeretett volna kedveskedni az itt készült „alkotással”. A szebbnél szebb ékszereket elszántan készítették, de arra is lehetőségük adódott, hogy közben barátkozzanak.

Akit kevésbé foglaltak le az ilyen jellegű programok, ők ellátogathattak még kisállat-kiállításra is, vagy átmozgathatták magukat a tornateremben, ahol egy gyógytornász várta a mozogni vágyókat.

Jó hangulatból, játékból és hangos nevetésből garantáltan nem volt hiány a mai nap folyamán a Báthory István Elméleti Líceumának épületében.

A programok szervezői: a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Életfa családsegítő egyesület és partnereik. 

Szöveg: Tóth Kinga. Fotó: Mohácsi László Árpád