Elmentem ma a Művészmoziba, mer' a programfüzetben azt olvastam, hogy lesz vers meg film és slam poetry is. Izgimizgi egyveleg!

A dolog úgy történt, hogy megnéztünk 6 rövidfilmet (Szőcs Petra: Kivégzés, Sapientia EMTE-vizsgafilmek: Gábor Lóránd: Zoltán, Ugron Réka: Amit gondolok az egészről, Halmen József: Kliens, Besenyei Katalin: Ingatlan, Vajda Ákos: Árnyak) és a filmekre vagy egyenként, vagy egyvelegmód reflektáltak a slammerek. Ez egy ilyen matematikai képlet alapján kiszámolt menet volt, így néz ki: rím+frame/secundum. Na, így osztotta-szorozta a mozgóképletet szólóban vagy párban Márkus András, Horváth Benji, André Ferenc és Kocsis Pityu.

Maga a film vs vers koncept a magyarországi Food Fighters-re hajaz, de mégis újszerű ötlet (amelyet Kalló Angéla ötlött ki), mert itt tiszta, egymás utáni reflexiókról van szó, film és slam viszonya, és az üzenet, na meg egyfajta kritika ilyenszerűen történő – akár szubjektív – átadása volna a dolog érdekessége.

Amúgy a sztori nem ért véget az utolsó slammel, mert a szervezők közös eszmecserére invitálták a jelenlévő filmeseket és persze a közönség tagjait is, hogy még tovább feszegessék és fejtegessék a precedens eseményt.

Kb. ilyen volt. Filmre írni szlemet jó. Senki se próbálja ki otthon - csinálja! Ja! A Sapientiás vizsgafilmek levetítése is külön programpont a Kóóólozsvári Napokon. Érdemes utánuk nézni.

Szöveg: Ozsváth Zsuzsi. Fotó: Mohácsi László Árpád