Paprika, puszta, gulyás, Sziget fesztivál, magyar bor, szürkemarha: van valami közös bennük. Mindegyik jellegzetesen magyar. És mit kapcsolunk Kolozsvárhoz? Mátyás királyt, szobrával és szülőházával együtt, egyetemeket, híres embereket. Na és persze azt, hogy Erdély fővárosa. Hogy mit kezd egy márkázási szakember mindezekkel a társított értékekkel, elemekkel, megtudhattuk csütörtök délelőtt egy workshop keretében.

Ha egy városnak nincs ilyen jellegzetes kapcsolódó eleme, akkor kitalálunk egyet neki. Lényeg, hogy egyedi legyen, megjegyezhető és visszaidézhető – tudtuk meg Kádár Magortól, a BBTE kommunikáció szakának docensétől. Kolozsvár nehéz helyzetben volt, pont a sokszínűsége miatt. Sok mindene van, de semmiben sem tűnik ki. Vagy mégis? Kisfővárosként viselkedik, akkor legyen Erdély fővárosa.

Az „old school” modell leáldozóban van, már nem trendi a lánchidas látkép, sokkal inkább kifejezi Magyarországot egy gyógyfürdőt vagy magas kultúrát megjelenítő illusztráció. Vagy a szakma elismert műfaja, az imázsfilm. Dr. habil. Csapó János, a Pécsi Tudományegyetem Turizmus Tanszékének adjunktusa két ilyen filmet is bemutatott az eszmecsere folyamán.

Szöveg: Kolozsi Emese.