Míg a 2013-as, 4. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) a legek fesztiválja volt – többek között az István, a király rockopera bemutatásával, amely a Kolozsvár főterén álló eddigi legnagyobb színpadon történt a legnépesebb közönség előtt – az idei, augusztus 17. és 24. között, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő nyolcnapos rendezvény inkább a változatosságra és a sokszínűségre koncentrál – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén tartottak szerdán a fesztivál szervezői.

A sajtótájékoztatón részt vett Gergely Balázs, a KMN főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Szabó Lilla, az KMN programigazgatója, valamint Sánta Levente fesztiváligazgató.

Az idei KMN mottója az „Óperrrencián innen és túl”, amelyről Gergely Balázs azt mondta: a fesztivál a valóság és a mesevilág határán mozog, „hiszen évente egy héten át kicsit meseszerűvé válik Kolozsvár főtere és más helyszínei, de arra is vonatkozik a mottó, hogy a szervezők, akárcsak a mesebeli hősök, mindig megtalálják szövetségeseiket a támogatókban, partnerekben, akikkel együtt sikerre viszik a történetet”. Gergely az újdonságok között említette, hogy idén a Kolozsvári Magyar Színház is részt vesz a rendezvényen és komolyzenei téren is jóval nagyobb lesz a kínálat. A hagyományőrzés jegyében autentikus középkori forgatag várja a közönséget, a közös múlt és jövő jegyében a velünk együtt élő nemzeti közösségek, kiemelten a zsidó közösség felé történik nyitás ebben az évben.

Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar közmédiának nem csak Magyarország a működési területe, hanem természetes feladatának tekinti azt is, hogy a KMN-hoz hasonló rendezvényekről is beszámoljon. Az idei KMN egyik újdonsága az erőteljes együttműködés az MTVÁ-val, ez pedig nem csak a fesztivál rádiós, televíziós és hírügynökségi szintű mediatizálására vonatkozik. Sor kerül ugyanis a Főtéren az MR Szimfonik Live produkcióra, amelyet eddig Magyarországon kívül nem mutattak be. A produkció keretében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara olyan előadókat kísér, mint Péterfy Bori és a Love Band, a Heaven Street Seven, az Irie Maffia, és a Pannonia All Stars Orchestra (PASO). A Kolozsvári Magyar Operában fellép továbbá a Magyar Rádió Szinfonikus Zenekara, az MTVA archívumából filmeket, ezen belül gyerekfilmeket mutatnak be, de lesz sajtófotó-kiállítás is a Magyar Távirati Iroda (MTI) tavalyi terméséből – részletezte Galambos a KMN és az MTVA együttműködését.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a városi önkormányzat idén is támogatja a KMN-t, és az elmúlt évekhez hasonlóan minden eszközével könnyíteni próbálja a szervezők munkáját. Hangsúlyozta, hogy a KMN 2014-ben az eddigi legnagyobb összegű, 130 ezer lejes támogatást kapja a kolozsvári önkormányzattól, míg 2012-ben 40 ezer lejt, 2013-ban pedig 80 ezret kapott.

Szabó Lilla programigazgató szerint az 5. KMN folytatja a korábban elkezdett, hagyományosnak mondható programkínálatot, így lesznek gyerek- és ifjúsági programok, képzőművészeti és irodalmi rendezvények, filmnapok, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, gasztronómiai és borászati rendezvények. Idén is lesz Fesztivál-utca a Farkas-utcában, múzeumok sétánya, médiasétány, és természetesen a Szent István-napi Néptánctalálkozóra is sor kerül.

Sánta Levente fesztiváligazgató heti bontásban ismertette a fesztivál főbb programpontjait. Így vasárnap, augusztus 17-én, a nyitógálán mutatják be a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező-koreográfus által rendezett Székely Dózsa György című táncjátékot a Honvéd Táncszínház előadásában, Novák Péter főszereplésével. Hétfőn a főtéri nagyszínpadon egész estés, mintegy négyórás rockkoncert zajlik majd, a fellépők között lesz a Kalapács együttes régi Pokolgép- és Omen-dalokkal, a Dinamit együttes Rudán Joe-val, Varga Miklós, a Takács Tamás Dirty Blues Band és mások. Kedden Tamás Gábor lép fel a nagyszínpadon, szerdán a nemzetközi Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaelőadása zajlik, csütörtökön a Kiscsillag és a Quimby lép fel. Pénteken az MR Szimfonik Live produkciójára kerül sor, szombaton Illés-emlékkoncert Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs, valamint meghívott vendégeik: Feke Pál, Vastag Tamás és Vastag Csaba, Csobot Adél, Baricz Gergő és Gubik Petra közreműködésével. Vasárnap este a magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig 21 képben feldolgozó, Experidance Ezeregyév című látvány és táncszínházi nagyprodukciót tekintheti meg a közönség a főtéri nagyszínpadon.

A Farkas-utcai fellépők között Sánta Levente megemlítette Palya Beát, a 100 Folk Celsiust és a Parno Grasztot.

Az 5. KMN főtámogatói a Bethlen Gábor Alap, a BÁV Zrt. és az MTVA, a támogatók sora folyamatosan bővül – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata