Pénteken az erdélyi performansz-művészet "élő legendája", Ütő Gusztáv jött el vetítéssel egybekötött bemutató előadást tartani a Szent Anna-tavi AnnART cselekményművészeti fesztiválról. Helyszínül az alter-elegancia képviselője, a New York Szálló szolgált.

Mint megtudtuk Ütő Gusztávtól, a Szent Anna tó melletti gyülekezések a 60-as években kezdődtek egyfajta találkozási rendszert felépítve (főleg) a művészek számára, "ahol szabadon lehet szidni a rendszert". 1981-ben tiltakozó megmozdulást szerveztek a tónál. Az akción egy lecsupaszított, hosszú fenyőág végére magyar színekből alkotott zászlót szúrtak fel és együttes menetben indultak le a szerpentinen, miközben verseket olvastak fel. Akciójuk hozadékaként a résztvevők nagyrészét csúful meghurcolták. Az ő emlékezetükre szervezték meg először 1990-ben az AnnART fesztivált, mely azóta nemzetközi szintűvé fejlődött. Az AnnART-on bemutatott erdélyi cselekményművészet nem feltétlenül hagyományápló, ám mindinkább védekezik az elnyomó rendszer ellen.

Ez volt a bevezető. A továbbiakban a szóban forgó fesztiválon rögzített performanszok és akciók felvételeit néztük meg, melyeket a vetítés közben Ütő Gusztáv serényen kommentált s értelmezett. Izgalmas volt látni az ilyenszerű művészi manifesztációkat mindazoktól, akik anno az önkifejezés szabadságáról csak álmodoztak. És tessék: megkapták.

Szöveg: Ozsváth Zsuzsi. Fotó: Mohácsi László Árpád