Nemzetközi Gasztro és Folk Feszt – jól hangzik, nemde? Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarára indultam kideríteni, idén mit főztek ki a népek, és persze kivenni a részem a jóból. Ott viszont átirányítottak a Heltaihoz, oda szervezték át a mustrát a csúnyának mutatkozó időjárás miatt. Az Apáczai új helyszín lett volna a rendezvény életében, ezzel szerették volna szabadtérre, szélesebb közönség elé vinni a hagyományos nemzetközi estet.

Maradt tehát minden a régiben a szokásos fergeteges hangulattal együtt: multikulturális mulatság egy kis eszem-iszommal fűszerezve. Az információk pontosságának kedvéért a 16. Szent István-napi Néptánctalálkozó szervezőjével, Pillich Balázzsal beszélgettem. Megtudtam, hogy ez rendezvény a rendezvényben. A Néptánctalálkozó előző évek során kialakult menete azonos sémára épül, a kolozsvári programja partnere a Kolozsvári Magyar Napoknak. A városon kívül három megyére – idén először mennek Fehér megyébe is – terjed ki a folk program.

A hagyományos gasztroest az egyik kiemelkedő közösségi programja a találkozónak. Napközben ugyanis szétszórtan, különálló eseményeken vesz részt a társaság: felvonuláson, fellépéseken, múzeumlátogatásokon vagy szabadprogramokon, de ez az este az együttlétről szól. Balázs elmondta, leginkább ezen az estén rázódik össze a csapat, az esemény rendje szerint mindenki enni-inni valót hoz a saját házatájáról. Emellett természetesen a táncé a főszerep, a tizenöt nemzet táncosai élőzenére ropják saját figuráikat a közös táncházban.

Mint kiderült, egyes vendégek rendszeresen visszatérnek, sokan először vannak itt, de akad olyan zenész is, aki tizenhatodik alkalommal vesz részt a rendezvényen. A Magyar Napok multikulturális színfoltjára jövőben is számíthatunk, Balázs ígérete szerint: „jövő héten kezdjük meg a következő kiadás szervezését.”

Szöveg: Szabó Adél. Fotó: Mohácsi László Árpád