Mit csináljon az ember, ha van egy jó ötlete és némi pénze? Újítson fel egy régi kastélyt, alapítson frappáns tanácsokat adó céget, virágkereskedést egyedül vagy társsal, és ha elakadt, forduljon olyanokhoz, akik segíthetnek neki, mint a Nemzeti Innovációs Hivatal – tudtuk meg csütörtök délután az Erdély Café sátorban.

Mert a NIH olyan ötleteket támogat, amelyekben van sikerpotenciál. Ahogy ezt Spaller Endre, a hivatal elnöke mondja: az innováció az, aminek pénz van a végén. Az ötletek sikerességéről, személyes és más tapasztalatokról mesélt Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi designer, Barabás László, az Evoline volt elnöke és Rácz Attila, a felújított olaszteleki Daniel Kastélyszálló tulajdonosa. Arról, hogy miben rejlik egy jó vállalkozás titka, egy jó ötlet sikere, és hogyan lehet azt legkönnyebben kivitelezni.
Jó hír: rengeteg a pénz az innovatív ötletekre. Rossz hír: borzasztóan kevés olyan ötlet születik, amelyet el lehet adni, fel lehet használni vagy könnyedén lehet alkalmazni. Ilyen használható ötlet volt Barabás László számítástechnikai ügyfélszolgálata kiváló szakemberekkel, vagy az ettől teljesen eltérő projekt, Daniel Mihály elhagyatott olaszteleki kastélyának hotellé alakítása.

Erről az ötletről beszélt Domokos Csaba, aki az épület felújításában illusztrációkkal és skiccekkel segédkezett. A hagyományos anyagokat meg akarták őrizni, így a födém lebontásából fennmaradt fákból készítették a szálló bútorait, és a XVII. századból származó kagylókat, csempéket is próbálták megtartani. Az épület felújítása során falfestményekre, freskókra is bukkantak Bethlen Gábor korából.

Hogy milyen mértékben lehet innovatívan megőrizni a hagyományokat, semmi sem bizonyítja jobban, mint az épületben található ledes lámpa, amely egy régi csillárban bújik meg.

A jó ötleteket nem az szüli, hogy mindig valami újra törekszünk, ami azelőtt nem volt, hanem a kivitelezésben próbálunk változásokat hozni – vonta le a konklúziót Rácz Attila. Az ötletet régi módszerekkel is meg lehet valósítani, de ízesíteni kell innovatív, nemrégiben feltalált technikákkal. Az ily módon felújított Daniel kastély szeptember 17-én nyílik meg a látogatók előtt.
Szöveg: Ürmösi Júlia Eszter