Egyre több figyelmet szentelnek az autonómia kérdésének az utóbbi időben. Most arról hallhattunk egy ezzel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen, hogy miért kell, illetve miért érdemes foglalkoznunk Erdély jövőjével. Az esemény az Igen, tessék! civil mozgalom kezdeményezésére jött létre. 
 
Bethlendi András, a mozgalom ügyvezetője arról kérdezte a meghívottakat, hogy hogyan lehet Erdély az erdélyieké. És aki erre a kérdésre válaszolt: Sabin Gherman, a Transilvania Live Televízió ügyvezető igazgatója, Fancsali Ernő, az Autónómiát Erdélynek petíció kezdeményezője, illetve Weiss Raoul jelenleg Mérában élő elzászi író, fordító.
 
Sabin Gherman rávilágított arra, hogy amíg nem rendezzük az itt élők egymáshoz való viszonyát, addig nem haladhatunk előre. Az együttműkődésről, a kisebbségek és a többség egymás iránti szolidaritásának fontosságáról beszélt. Cselekvésre szólított fel minden érdekeltet, és mindenkit, aki szívügyének tekinti Erdély sorsát. Nem abban látja a transzilvanizmus lényegét, hogy valaki magyarként, szászként vagy románként él itt, hiszen nem ettől fognak megoldódni a minket érintő problémák, hanem az összefogás erejében hisz.
 
Véleménye szerint azzal nem érhetünk el semmit, ha csak konferenciákra járunk, ahol elmélkedünk a kérdésről anélkül, hogy végül bármi kézzel foghatót felmutatnánk. El kell határoznunk magunkat, és a saját, valamint Erdély érdekében cselekednünk kell. Kezünkbe kell venni az irányítást, és magunk maghatározni a céljainkat, illetve az ahhoz vezető utat.
 
Fancsali Ernő beszámolt az általa kezdeményezett autonómia petíció eddigi eredményéről. Több, mint tizenháromezer online aláírás gyűlt össze, papíron pedig eddig hatezret rögzítettek. Az aláírók között nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a románok és a magyarok.
Weiss Raul hozzászólásaiban kifejtette: nem szabad hagyni, hogy alábecsüljék ennek a kérdéskörnek a jelentőségét.
A meghívottak arra biztatták a jelenlévőket, hogy beszéljenek az autonómia témájáról a családdal, a barátokkal, a munkahelyeken, mert szükség van mindenki véleményére és támogatására, hogy Erdély az erdélyieké maradhasson.
Szöveg: Tóth Kinga. Fotó: Bethlendi Tamás