Pap Für János angyalos, istenes és családos motívumokban gazdag verseit hallhattuk a Bulgakov irodalmi kávéházban péntek délután. A versek hatásáról sok mosolygó és merengő merengő arc árulkodott a közönség soraiban. A család és a múlt árnyai körvonalazódtak a költeményekben visszatérő elbeszélő révén, aki egy kisfiúként jelenik meg. Fellelhető az alkotásokban a jóságos anya, a gonosz apa, a segíteni akaró, ám folytonosan eltűnő és távolságot tartó Isten, aki angyalaival hoz reményt a kistagú család valóságába.
Az író a vallásos motívumokat azzal magyarázza, hogy görög-katolikus családból származik, amelyben a vallási hagyományok, ünnepek (húsvét, böjt stb.) megtartása nem volt kérdéses, így hétköznapjaiba beépült a vallás iránti tisztelet. A versek azonban a vallási beállítottság ellenére elárulják azt is, hogy az Isten és az én közötti viszony nem teljesen felhőtlen. Ezt érzékelhetjük az élet másik mozgatóereje, a szerelem kapcsán is: a hiány, a beteljesületlenség érződik ki a sorok közül.
 
A költő hozzátette: minden egyes verse esetében úgy érzi, hogy nem tudta teljesen kiírni magából azokat az érzéseket, emlékfoszlányokat, vágyakat, amelyek benne vannak. Úgy vélte, hogy a formális nyelv által valamelyest "megerőszakolja" élete belső terét, és a papírra vetett gondolatok megcsonkulnak az átformálásban, kifejezésben. Ez a hiány lehet az, ami hajtja az írásban és a folyamatos keresésben.
 
Az elhangzott versek között volt a Háttal állsz, a Csendélet bundás kenyérnél, a Valami mindig, a Törékeny, a Párhuzamok és a Fosztóképző is.  A kötetet, autogrammal együtt vásárolhatták meg az érdeklődők.
 
Szöveg: Ürmösi Júlia Eszter. Fotó: Nagy Lóránd