Sokszor mondják: álmodni se mernék róla, de gondoltál már arra, mi lenne, ha legvadabb álmaidat a szó szoros értelmében valóra váltanák? Mert a Dreampire Színház ezt teszi.

Éjszaka mindenki álmodik. Ha nem is emlékszik rá tisztán vagy épp sehogy, akkor is megtörténik a mechanizmus. Az agy pihenése során álomképek formájában (a REM fázis alatt) dolgozza fel az egyén élményeit, legyen az tudatos vagy tudattalan szférába elraktározódott anyag. Amikor ezek mixelődnek, kellemes vagy rémálmokat indukálnak az álmodóban. De ez mindenképpen szükséges tisztítási folyamat.

Az álom olyan titokzatos témakör, amely az embert létezése óta foglalkoztatja, próbálja értelmezni és megfejteni, szinte minden művészeti ágat inspirál, sőt, még a pszichológusok is előszeretettel vizsgálják – gondoljunk csak Freud álomelméletére.

A Dreampire projekt 2013-ban vette kezdetét: hét filmes álmok gyűjtésére adta a fejét, és alig egy év alatt több mint 3000 álom meséjét vette fel a világ legkülönbözőbb pontjain, úgy mint Budapest, London, Jakarta, Berlin és Kolozsvár.

A projekt most itt, a Kolozsvári Magyar Napokon mutatkozott be egy álomimprovizációs performansszal, melyet a Dreampire Színház két színésze adott elő. Először hat felvételt néztünk meg, melyeken emberek mesélik el egy-egy álmukat, majd a vetítés után mindegyiket saját felfogásban imprózta le a két színész úgy, hogy – nyilván, hiszen impró– nem ismerték az előzetesen lejátszott filmeket. Volt zenei aláfestés, de csak minimális emberi hang, illetve beszéd – a testük beszélt helyettük.

Ez már önmagában nagyon friss ötletnek bizonyult, de az előadás második részében a közönség soraiban ülők is hangot adhattak álmaiknak. Rögtön kaptam az alkalmon, nem volt kérdés, ez baromi jó lesz, úgyhogy kértem is mikrofont, és belemondtam egy régi, blogra jegyzett álmomat, miközben a két színész pár mondatban egyeztetett egymással. Aztán fények fel, és kezdődött a csoda. Elcsépelt jelző, de tényleg izgalmas volt látni magam előtt az álmomat életre kelni – személyes élményt más szemével láttatva.

Különben a Dreampire-nek van saját honlapja, katt a www.dreampire.net -re. Külön érdekessége, hogy bárki a világon feltöltheti álmait, ezzel is felszabadítva saját belső leragadványait, de ha egyszerűen csak böngészni szeretnél a többiek REM fázisképeiben, az is működik.

Színes álmokat és álomfejtegetéseket kívánok!

Szöveg: Ozsváth Zsuzsi