Finomabbnál finomabb illatok szálltak szombaton a kolozsvári levegőben. Ha jó irányba követtük őket, és a szimatunk sem csalt, akkor rövid időn belül az Apáczai líceum udvarán találtuk magunkat.

Ma lejtették hagyományos táncukat a fakanalak: 13 csapat kívánta megmutatni a főzőtudományát. Az örömfőzésben részt vettek támogatóink, civil szervezetek, családok és baráti társaságok által alkotott csapatok. Tapasztalt háziasszonyok, konyhatündér férjek és lelkes amatőrök egyaránt fakanállal sertepertéltek a bográcsok körül, hogy kifőzzenek valami nagyon finomat: lucskoskáposztát, töltöttkáposztát, sárgagombás lecsót, pásztortarhonyát csülökkel, babgulyást, szilvalekváros derelyét, de volt aki a tepertőre voksolt. És garantáltan senki nem maradt éhesen.

Az ételeket Kiss-Budai Tibor mesterszakács zsűrizte Dobra Imolával, az esemény háziasszonyával és szervezőjével. A verseny annyira komoly volt, hogy mindenki különdíjat és jól megérdemelt serleget kapott.

Az örömfőzés mellett Kiss-Budai Tibor levezényelte az udvar közepén a Koloszvári Magyar Kolbászos Óriáslecsó megfőzését és szétosztását is. Dobra Imola elárulta, hogy több mint 40 kiló paradicsomból, 60 kiló paprikából, 20 kiló kolbászból, 5 kiló tökből és 10 kiló hagymából készült a  kis adagnak semmiképp sem mondhatóízkavalkád.

Az illatok, ételek és nyüzsgő tömeg forgatagában kalotaszegi zenészek gondoskodtak a remek zenéről. Az opera kuktái és szakácsai pedig annyira szorgoskodtak, hogy énekük még a lezúduló esőn is áthallatszott.

Szöveg: Tóth Kinga. Fotó: Bethlendi Tamás