A második világháború idején minden egyes férfiemberre szükség volt a fronton, több erdélyi település ifjait és idősebbjeit is elvitték katonának. A verbuválás és a könnyes búcsúk után mély istenhitük adott nekik reményt a győzelemhez.

Ha össze akarnánk foglalni, akkor ezekben a lépésekben tudnánk a legkönnyebben megérteni Nagy József hadtörténész Kereszthegy című, 2014-es filmjét, melyet szombat délután az Erdély Café sátrában vetítettek le. A film a Gyergyói-medence honvédjainak történetét mutatja be a katonák beszámolói alapján, megtűzdelve illusztratív elemekkel.

Borzont, Gyergyótölgyes, Gyergyószentmiklós és a környező települések veteránjai humoros, máskor megrázó történeteket meséltek el a székely határvadász- és határőrsorsokról.

Nagy József elárulta, hogy közel 400 interjúból válogattak, amelyek közül végül nyolc személy beszámolói maradtak benne a filmben. A gyergyóiak nagyon segítőkészek voltak úgy a kellékek, mint a szereplés terén.

A film költségvetése megközelítőleg tíz millió forint, amely nagymértékben a Honvédelmi Minisztérium támogatásából származott.

Szöveg: Ürmösi Júlia Eszter