Augusztus 20–24.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem az ország vezető kutató- és oktatóegyeteme. Európai szinten versenyképes képzései és kutatási programjai a gazdaság, a kultúra és az innovációs törekvések fontos tényezői.

Az idei Kolozsvári Magyar Napok egyik szervező partnere a BBTE. A rendezvény ideje alatt ingyenesen látogatható lesz az Egyetemi Múzeum (Farkas utca), az Ásványtani Múzeum (Farkas utca, a BBTE főépülete), a Botanikai Múzeum (Majális utca 42. szám), az Állattani Múzeum (Klinikák utca 5-7. szám) és az Őslénytani Múzeum (Farkas utcai Főépület).

Az egyetemi sportparkban egész héten számos sporttevékenységen és versenyen lehet majd részt venni.

Augusztus 21-től az intézmény színes programkínálattal várja az érdeklődőket a Farkas utcában. A természettudományokat kedvelők látványos kémiai és fizikai kísérleteket tekinthetnek meg a BBTE Fizika és Kémia Intézetének bemutatásában. A Földtani Intézet ásványgyűjteményét, az ásványok makroszkópos tulajdonságait is szemügyre lehet majd venni, valamint sztereómikroszkóp alatti mikromineralógiai megfigyeléseket végeznek majd. Továbbá megtekinthető a drágakő és ékszerkiállítás is.

A Magyar Matematika és Informatika Intézet bemutatásában robotokkal és logikai játékokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődök. Egy kis keleti világot idéznek majd a Konfucius Intézet foglalkozásai, többek között azt is megtudhatjuk, hogy írják és ejtik kínaiul a nevünket.

Az óvodás korosztály is megtalálhatja kedvenc szórakozását a BBTE standjánál, hiszen a Pedagógiai Intézet hallgatói kézműves-foglalkozással készülnek.

A Kolozsvári Magyar Napokkal egy időben zajlik a BBTE és a KMDSZ közös szervezésében a középiskolásoknak szóló Nyári Egyetem. Az Erdély különböző pontjairól érkező diákok többek között karrier tanácsadáson, kommunikációs képzésen, városlátogatáson vehetnek részt. További részletek a programról és a jelentkezésről a KMDSZ (www.kmdsz.ro) és a BBTE honlapján (www.ubbcluj.ro/hu).


A BBTE standjának programja:

Csütörtök, augusztus 21.

11:00 – 14:00 Interaktív fizikai kísérletek (Magyar Fizika Intézet)
14:00 – 17:00 Kémia kísérletek (Magyar Kémiai és Vegyészmérnöki Intézet)

Péntek, augusztus 22.

11:00 – 14:00 Robotok és logikai játékok (Magyar Matematika és Informatika Intézet)
14:00 – 18:00 Kézműves-foglalkozások kicsiknek (Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet)

Szombat, augusztus 23.

11:00 – 18:00 Ásvány és drágakőkiállítás, mikroszkópos bemutató (Földtani Intézet)
Láttad már a neved kínaiul leírva? – bemutatkozik a BBTE Kínai központja (Konfuciusz Intézet)
Kézműves-foglalkozások kicsiknek (Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet)

Vasárnap, augusztus 24.

11:00 – 18:00 Láttad már a neved kínaiul leírva? –bemutatkozik a BBTE Kínai központja (Konfuciusz Intézet)
Kézműves-foglalkozások kicsiknek (Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet)

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon az Apáthy István Egyesület, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, a Kolozsvári Állattani Múzeum és a Vivárium együtt vesz részt, a következő programmal:
– Az Apáthy István Egyesület, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, a Kolozsvári Állattani Múzeum és a Vivárium folyamatos ismertetése
– Ciripelek, kelepelek, brekegek, cincogok... Találd ki, hogy ki vagyok? Hangadó állatvilág – folyamatosan (csütörtök – gerinctelenek, péntek – madarak, szombat – gerincesek, kivéve madarak, vasárnap – gerinctelenek, gerincesek)
Élő állatok: gabonasikló, madárpók, csótányok, tücskök, lisztbogár, lisztbogár lárva és báb ‒ szombat

A Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet a kolozsvári Babeş‒Bolyai Tudományegyetem Biológia‒Geológia Karának intézete. A különböző alap- és magiszteri képzések mellett a lelkes oktatócsapat irányításával a hallgatók aktívan bekapcsolódhatnak a különböző kutatócsoportok munkájába, terepgyakorlatokon, természetvédelmi akciókon vehetnek részt. Háttérintézményével, az Apáthy István Egyesülettel évente megrendezi a Biológus Napokat, a fiatal biológusok szakmai fórumát, nyílt napot szervez a biológiára készülők számára, az Iskola Másként hét keretén belül kísérletpénteket szervez, melynek során biológiai és ökológiai kísérleteken, bemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, és immár harmadik alkalommal tevékenységeivel jelen van a Kolozsvári Magyar Napokon.

Az Apáthy István Egyesület a kolozsvári Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetnek a háttérintézményeként működik, tagjai szinte kizárólag egyetemi oktatók vagy kutatók. Tevékenységei elsődlegesen a magyar nyelvű oktatás fenntartására, támogatására, illetve főként hallgatói részvétellel zajló kutatások vagy kifejezetten diákkutatások megszervezésére, támogatására irányulnak. Az oktatási folyamat, illetve a kutatási programok fenntartására és fejlesztésére irányuló tevékenység egyik legfontosabb színtere Kolozsvár mellett az egyesület negyvenfős kutató- és oktatóközpontja a Gyergyói-medencében, Szenétén. Itt régóta zajlanak képzések, terepgyakorlatok, tudományos műhelytalálkozók és kutatási programok.

Az Apáthy István Egyesület 2013. július elsején indította el A Kolozsvári Bükk-Malomvölgy, Szentiváni rét és a Kis-Szamos közösségi jelentőségű területek integrált kezelési terveinek kidolgozása című projektjét (http://natura2000clujkolozsvar.com).
A projekt általános célja a biodiverzitás és a természeti örökség védelme e három Kolozs megyei védett területen.
A pályázat keretében a védett élőhelyeket és a védett állat- és növényfajok populációit térképezik fel, felmérik állapotukat, de készül geológiai, geomorfológiai, hidrológiai, klimatológiai és talajtani térkép is. Reméljük, hogy a projekt hozadékaként sikerül felhívni a figyelmet Kolozs megye természeti kincseire, és az itt élő emberek számára olyan eszközcsomagot dolgozunk ki, melynek segítségével megőrizhetik a természet gazdagságát ezeken a területeken.
Az egyesület projektje révén a diákoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is fölhasználva bekapcsolódjanak a tevékenységekbe.

Állattani Múzeum, Babeș‒Bolyai Tudományegyetem. Az Erdélyi Múzeum Egyesület egyik részlegeként 1859-ben létrehozott Állattani Múzeum fokozatosan gazdagította gyűjteményét, mígnem elérte a jelenlegi több mint 300 000 darabot. Elsősorban a Biológia és Geológia Kar hallgatói számára kíván bemutatóanyagot biztosítani, de bárki által látogatható. A múzeum tematikus gyűjteményeiben számos hazai és egzotikus faj megfigyelhető, ugyanakkor a múzeum diorámái által a látogatók betekintést nyerhetnek számos állatfaj jellegzetes életmódjába is, ugyanis ezekben az állatokat a természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben mutatják be.
Látogatási idő:
kedd–péntek: 10–16 óra
szombat–vasárnap: 10–14 óra
Cím: Klinikák (Mikó) utca 5–7., a Biológia‒Geológia Kar épületében
https://www.facebook.com/KolozsvariAllattaniMuzeum?fref=ts
http://www.ubbcluj.ro/hu/structura/muzee/muzeul_zoologic

A Vivárium 1998 és 2001 között épült a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, valamint a Biológia és Geológia Kar támogatásával. Az állandó kiállítás körülbelül 57 állatfajt tartalmaz. 2001-es megnyitásakor a Vivárium csak egy hüllő- és kétéltű gyűjteménnyel rendelkezett. Jelenleg ezek mellett a Vivárium 10 halfajt, 9 kisemlősfajt és 6 madárfajt is tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak a pufogó vipera, a szivárványos boa, a leopárdgekkó, a nílusi a varánusz, a csincsilla, a dobrudzsai teknős és a szalamandra.
Múzeumfelelős:
dr. Ioan Ghira kutató,
Octavian Craioveanu biológus

Nyitva tartás:
kedd–péntek: 10–16 óra
szombat–vasárnap: 10–14 óra
Cím:  Klinikák (Mikó) utca 5–7. alatt, az Állattani Múzeum alatt.
http://www.ubbcluj.ro/hu/structura/muzee/muzeul_vivariu