Szombat, augusztus 23., 15 óra

A közismert költő, Mircea Dinescu, 2009-ben elérkezettnek látta az időt, hogy bor iránti szeretetét a nagyközönséggel is megossza, és elkezdte forgalmazni borait.

Jelenleg 50 hektáron gazdálkodik a Cetate nevű településen, a Segarcea után ez a második legnagyobb ültetvény Olténiában. Mivel a szőlők már kiöregedtek, európai uniós alapok segítségével újratelepítette ezeket.

Az újratelepítéskor első sorban a román szőlőfajtákra került a hangsúly, de nem hanyagolta a nemzetközi fajtákat sem, jelenleg a következő fajtákból szüretel: sárgamuskotály (tămâioasă românească), fehér leányka (fetească albă), fekete leányka (fetească neagră), sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, olaszrizling (riesling italian), szürkebarát (pinot gris), pinot noir, shiraz. Az ültetvény legnagyobb része 2011-ben fordult termőre, és ugyanabban az évben fejeződött be a pincészet felszerelése is.

Napjainkban a borok jelentős része reduktív módon készül, az erjesztés és érlelés acéltartályban, szabályozott hőmérsékleten történik.

A bortermelés kedvezően alakult a kezdeti pár hordótól napjaink több százezer palackjáig. A borászat filozófiája: a lehető legkevesebb beavatkozás, ugyanakkor kifejezett hangsúly kerül arra, hogy a borok kénezése minimális legyen.

Dinescu borbemutatója román nyelven zajlik.



A boros rendezvények szervezője a
Borvadász Társaság