Péntek, augusztus 22., 17:00 óra

Valentiny Gábor zongora és Kostyák Előd cselló kamarakoncertje

Helyszín: Redut/Erdélyi Néprajzi Múzeum


Imhol a Kolozsvári Szalon! Tessenek befáradni!

Ez egy olyan alkalom, ahol különböző ízlésű emberek találkoznak, és sok minden eszükbe jut. Például az, hogy Kolozsvár egyik aranykorában Brassai Sámuel a házimuzsikálók köré egyesületet vont, akik aztán igen neves embereket hívtak el koncertezni Kolozsvárra. Az akkoriban divatos repertoár patináját kívánja feleleveníteni a műsor hungaromantikus vonulata: a Popper: Magyar rapszódia édes-bús cirkuszi artistája, a virtuóz cigányzenész, a Brahms: Magyar táncok, meg még talán az elemelkedés hangján remegő-dübörgő Liszt: Csárdás obstiné is. Liszt történelmi arcképei közül Petőfire nézünk fel a kései Liszt meditációs technikáival. A Kolozsvári Szalon helyszíne a Redut (a jelenlegi Erdélyi Néprajzi Múzeum), ahol Brahms is adott hangversenyt, a nemrégen avatott emléktábla felirata szerint Liszt kétszer is.

Szalonunk időkapocs: romantikus és utóromantikus szerzők mellett a nagyvilágban elismert kortárs kolozsvári alkotók közül ketten is szerepelnek műsorunkon. Selmeczi György: Kolozsvári promenád. Két darab csellóra és zongorára (Sétatéri arcaink, Várandós fellegek) című műve erre az alkalomra készült, tehát részt vehetünk a nagy kalandban: egy ősbemutató fül- és szemtanúi lehetünk. Orbán György: Dolor. A szerző által felhasznált dallam „a kájoni kódex ékessége. Stabat Mater szöveggel ismerjük, a formálódó kora barokk stílus jegyeit hordozza magán. Külön érdekessége, hogy Kolozsvárról került Csíksomlyóra a Kódexbe.”(O. Gy.).

Régen-volt hangulatokat idézünk. A 19. századot teljes egészében átélt Brassai szelleme szinte kitapintható közelségbe kerül, ugyanis a cselló, amelyen a tulajdonos Unitárius Püspökség jóvoltából elhangzanak a művek, része a Brassai-hagyatéknak.

A happy endet a nagyszerű Weiner Leó biztosítja: az eredetileg vonószenekarra írott I. Divertimentóból a Rókatánc, a Marosszéki forgatós és a Csűrdöngölő cselló-zongora átirata zárja zenés együttlétünket.

A Kolozsvári Szalon bemutatja Valentiny Gábor zongoraművészt, aki Budapesten született, Malmöben élő fiatal zongoraművész. Kolozsvári kötődése dédapja testvéréig vezethető vissza, nevezetesen Valentiny Antalig, aki a kolozsvári Egyetemi Könyvtár igazgatója volt 1940–42 között. Valentiny Gábor budapesti és miskolci tanulmányai befejeztével a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében vállalt tanársegédi állást. Ezt követően a Malmöi Egyetemi Kórus és Zenekar keretében működött zongorakísérőként. Zongoraművészi tevékenysége mellett jelenleg a Malmöi Szimfonikus Zenekar projektmenedzsere.

A zenekedvelő közönség számára nem ismeretlen Kostyák Előd neve. A népes kolozsvári zenészcsaládból származó csellóművész kolozsvári, bukaresti és budapesti tanulmányait követő tizennégy esztendei magyarországi tartózkodás után 2008-ban hazaköltözött Kolozsvárra. Két gyermek, Gergő és Anna apja, jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Román Opera cselló szólamvezetője. Két kiváló kolozsvári zeneművésszel, Erich Türk orgona- és csembalóművésszel, illetve Rafael Butaru hegedűművésszel 2011-ben megalapította a Kolozsvári Kamarazenei Műhely Egyesületet, amely ugyanabban az évben elindította a deCAMERon Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, amelyre minden év november 5-14. között kerül sor. (Kostyák Előd)

Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület