Kedd, augusztus 19., 16:00 óra

Helyszín: Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája (B-dul 21 Decembrie 1989/Kossuth L. u. 1 szám)
bornemissza-karola2
Szilvássy Karola báróné (1876–1948) Kolozsvár emblematikus személyisége, az első világháború sebészeti különítményének ápolónője, aktív közéleti tevékenységet folytató hölgy volt, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknője, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Óvári Szalon mozgatórugója, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom egyes számú támogatója.

Édesapja Szilvássy Béla földbirtokos, édesanyja báró Wass Antónia. Karola báró Bornemissza Elemérnek lett a felesége. Egyetlen gyermekük korai halála után különváltak. Hetvenkét éves korában halt meg Kolozsváron. Sírjára a jelenlevők emlékezete szerint Bánffy Miklós helyezett egyetlen rózsacsokrot.

Kemény János, az Erdélyi Helikon írói kör létrehívója és fő szervezője Kakukkfiókák című regényében így emlékezik a bárónéra: „Karola már akkor azokhoz az asszonyokhoz tartozott, akikkel kapcsolatban kénytelen volt mindenki állást foglalni vagy mellette, vagy ellene. A legújabb divat szerint öltözködött, ízléssel ugyan, de jóval modernebbül, mint mások. Internacionalistának vallotta magát…”

A kolozsvári kiállítás alapját az Erdélyi Református Egyházkerület gyűjtőlevéltárában levő hagyaték képezi, de számos magánszemély adományaiból, valamint a magyarországi  Országos Színháztörténeti Múzeum anyagaival és a Romániai Evangélikus-Lutheránus  Egyház Püspöki Hivatal, a lutheránus püspökség  Reményik Sándor Galériája, valamint a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus támogatásával és szakmai közreműködésével jön létre. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna.

Szervezők: Romániai Evangélikus-Lutheránus Püspökség, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Budapest), Kolozsvári Magyar Főkonzulátus