Hérfő, augusztus 18., 15:00 óra

MIMESIS 0. EDITION – Az Erőszak és a Szent: performanszok sorozata a belvárosban, egy keresztút mentén. A Via Dolorosa a kiindulópont, a végállomás a New York Szálló.

Szervező: Origo Egyesület

Augusztus 17 és 24 között, az 5. Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a volt New York Szállót és környékét belakják a képzőművészek.

Az esemény az alábbiak szerint strukturálódik:

A Mimezis 0. Edition akció keretében a résztvevő alkotók végigjárják a Kolozsvár belvárosában „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát (lásd az alábbi fotót), és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be. A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló. Az épület első emeletén az Erőszak és Szent tematikára reagáló alkotók munkáit láthatják az érdeklődők. A második emeleten Second Floor címen fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata nyílik meg. Az akciósorozat megnyitó időpontja: augusztus 18., hétfő, 15.00 óra.

 

 

1. Mimezis 0. Edition

Mottó: A művészet szellemesebbé teszi a társadalmat: készen kapott gondolatok helyett önmagunk felfedezésére tanít.

Az Erőszak és a Szent

• Időpont: 2014 augusztus 18., hétfő, 15.00 óra

• Helyszín/ek: New York Szálló és belváros

• Résztvevők: Kolozsvárhoz és a magyar kultúrához kötődő vizuális művészek

• Cél: Az Erőszak és a Szent kapcsolatának vizsgálata a modern társadalomban (ezen belül a kolozsvári, vallásilag, etnikailag „eklektikus” közösségben), ahol már nincsenek beavatási szertartások és nem hatékonyak az erőszakot elvető tanítások.

Az emberek más kultuszokat űznek, más csatornákkal kísérleteznek, amelyek főként az elektronikus médiumokban jelennek meg.

• Kifejező mód: kiállítások és performanszok

• Koncepció: A rendezvény két szegmensből áll: egy kültéri és egy beltéri. Az első, performanszokból álló szegmens a belvárosban zajlik, és a Keresztutat jelképezi. A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események villámsebesen és hallatlanul erőszakosan Jézus földi életének utolsó óráiban. A Via Dolorosa 12 stációja egy keresztet alkot a belváros térképén. Ezeket a pontokat végigjárva eljutunk a New York Szállóhoz, amely maga a Golgota. Jelen esetben a művészi megnyilvánulások nem annyira a vallásos értelemben vett stációkra emlékeztetik a résztvevőket, hanem a társadalmi, emlékezetbeli és fizikai terekben megnyilvánuló erőszakra és szentségre reflektálnak.

A New York Szálló, a stációjárás végső pontja összeköti a „kint”-et a „bent”-tel. Az épület belsejében a résztvevő művészek tárlatai fogadják a látogatókat.

 

A stációk:

KIINDULÓ ÉS EGYBEN A 12. PONT NEW YORK PALOTA (CONTINENTAL SZÁLLODA)

1. MÁTYÁS KIRÁLY SZÜLŐHÁZA

2. A MÚZEUM (KAROLINA) TÉR

3. FŐ TÉR (DEÁK FERENC UTCA ELEJE)

4. DEÁK FERENC ÉS MINORITA UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

5. KIRÁLY ÉS MINORITA UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

6. E. DE MARTONNE ÉS KIRÁLY UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

7. E. DE MARTONNE ÉS FARKAS UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

8. EGYETEM ÉS FARKAS UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

9. EGYETEM ÉS BÚZA (NAGY-BÚZA) UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

10. VÁR (KIS-BÚZA) ÉS BÚZA (NAGY-BÚZA) UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

11. JÓKAI ÉS VÁR (KIS-BÚZA) UTCÁK KERESZTEZŐDÉSE

 

2. Second Floor

A New York Szálló második emeletét a harminc év alatti képzőművészek foglalják el. Tény, hogy a jelzett korcsoport különleges helyet foglal el a művészeti életben. Ez a generáció még karrierjének elején jár, ezért az alkotói koncepciók változhatnak, a személyes aktivitás, a szerepvállalás is alakulhat, de mindeközben a fiatal alkotók munkái előrevetítik és akár meg is határozhatják az elkövetkező évek, évtizedek művészeti szemléletét.

A Second Floor a „kistesvér” bemutatkozása, amit csak születési dátuma alapján jelölünk másodiknak. Elkövetkező éveiben megelőzheti a „nagytestvér"-t. A vizuális művészeti akciósorozat folytatásaként a New York szakmai kerekasztal-beszélgetésnek ad otthont, melynek igen érzékeny témája a művészet szabadságfokozatai.

Végül, de nem utolsósorban, Dorel Găină és Ütő Gusztáv, a hazai képzőművészeti szakma két ismert és elismert alkotója megismerteti a közönséggel a Múltat, vagyis az 1980-as ás 90-es évek alternatív művészetének korszakait.

Augusztus 19., kedd, 18.00 óra: Hol a határ? Kerekasztal-beszélgetés a művészet szabadságfokairól

Augusztus 20., szerda, 17.00 óra: Az Emlékezet paradoxonai. Dorel Găină előadása.

Augusztus 22., péntek, 17.00 óra: Szent Anna-tó. Ütő Gusztáv vetítéssel egybekötött előadása.

Az idei kortárs vizuális művészeti akciósorozat kiemelkedő jelentőségű. Tavaly a New York, New York!, avagy: Ki jön velem szobára? projekt során a résztvevő alkotók feltérképezték, meghatározták a rendelkezésre álló teret, a volt New York Szálló omladozó épületét. Idén a „kint” összekapcsolódik a „bent”-tel, az alkotási folyamatok kiteljesednek, és amellett, hogy az alkotók ismét felhívják a közvélemény figyelmét a műemlék épület állapotára, több művészgeneráció mutatja meg magát a különböző terekben, egyben reflektálva az adott témára, illetve olvasatokat kínálva a környező világ számára.