kmn110819_farkas_utca_kolompos_w_foto_biro_istvan-1811-8415-11Nem csak a csütörtöktől szombatig tartó gyermekprogramok, hanem valószínűleg a magyar napok teljes programjának egyik kiemelkedő pontját képezte a péntek délutáni koncert a Farkas utcai színpadon: a Budapestről érkezett Kolompos együttes igazi táncház-hangulatot teremtett, megmozgatva szülőket és gyermekeket.

A hálás közönség szép számban gyülekezett a Farkas utcában – akinek nem jutott ülőhely, az szívesen letelepedett akár a földre is – és végigbulizta az egyórás előadást. Az 1988-ban alakult együttes autentikus magyar népzenét játszik, a legjobb forrásból meríti tehát koncertjei és hanghordozói anyagát, folyamatosan bizonyítva: a családokban még él az igényes közös szórakozás vágya, és vevők a jólismert népdalok igényesen hangszerelt, vidáman énekelt és énekelhető buliváltozatára. A Badacsonyi szőlőhegyen, a Hull a szilva a fáról és hasonló jellegű slágerek elengedhetetlen tartozékai a hangszerbemutató és a gyermekek bevonása, a közönséggel való folyamatos kommunikáció. Nagy meglepetésre nem csak a kicsiket hívták fel a színpadra, az Egyszer egy királyfi című közismert daljátékhoz két édesanya közreműködését kérték, és azonnal akadt is két jelentkező, akik átvették a koncert hangulatát, és nagy átéléssel játszották a szegény kosárfonó leány és a gazdag bíró lánya szerepét, a közönség biztatása mellett.Végezetül a közös tánc sem maradhatott el, Szántai Levente a színpad előtt táncoltatta meg az apróságokat. A Nagy Zoltán, Barna György, Tímár Sándor, Végh Gábor és a már említett Szántai Levente alkotta zenekar első ízben járt Kolozsváron, de kétségtelen, hogy számos új rajongót szereztek ennek a műfajnak.

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen.vm/id/62075/year/2011/month/7/day/22/web/0/quick/0/ynews/0/mainarticle/false