61940Robotkutyát cirógathatunk, súlyos lufikra csodálkozhatunk rá, merített papírban alkothatunk, tekintélyes méretű felszerelés segítségével napfoltokat leshetünk, cifra ostorok, bicskák-kések, fából-gyöngyből-textilből készült ékszerek, népművészeti kincsek, játékok, méztermékek, vásári ételek, borok, pálinkák, tűző napon szenvedő színes-tetszetős nyalánkságok és jobbnál-jobb könyvek tömkelegéből válogathatunk szemünk-szánk és pénztárcánk kedvére a tegnap megnyílt fesztiválutcában. A Báthory-líceum és az egyetem épülete közötti teret vakációban szokatlan módon parkoló autók töltik be, az Egyetemiek Házától viszont már csak gyalogosforgalom halad a Farkas utcában. A vásár határozott előnye, hogy termékfajták szerint többé-kevésbé csoportosítva találjuk a sátrakat: a könyvstandok például kizárólag a Református Kollégiummal szemben sorakoznak.

Nemcsak kolozsvári és környékbeli termelőkkel találkozhatunk: például Balaton vidéki borokat is kínálnak, de szatmári, szovátai, háromszéki sátrakat is látni, sőt több múzeum, civil szervezet is érkezett a fesztiválutcába. A „díszlet” sem mindennapos, látszik, hogy az árusok sokadszor járnak vásárban, kiváló érzékkel rendezték be standjaikat, akad, ahol jókora képernyő csalogatja a közönséget, odébb az utca közepén húzódó zöldövezet-csíkon székely menyecske üldögél, mellette falovat nyergelő legénybáb. A többszáz éves utca stílusos épületei közt, a belváros szokatlan hétköznapi csendjében, az összetéveszthetetlenül jellegzetes vásári morajjal zsongó fesztiválutca a néha hangoskodó színpadi műsorokkal kihagyhatatlan kicsinek és nagynak egyaránt.

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61940;jsessionid=4447EC1B5279866442D7EFC1E393A167