MitTartalmas programmal várja az érdeklődőket reggelenként a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) a főtéri nagyszínpad szomszédságában lévő kávéházba: miközben a különböző felekezetek ifjúsági, egyetemi lelkészeivel iszogatjuk a reggeli kávét, mindeddig kevésbé ismert szférákba nyerhetünk betekintést. A rendezvénysorozat első, tegnapi meghívottja a barcasági, négyfalusi származású Kalit Eszter evangélikus lelkészjelölt volt, aki 2010. augusztusa óta szolgál Kolozsváron. Mint mondta, különböző programokat szerveztek az elmúlt időszakban a Collegium Lutheranicummal (CAL), amely a kincses városban tanuló egyetemista fiatalok szervezeteként működik: volt évzáró filmnézés a Fellegvár oldalában lévő Luther-házban, ifis karnebál a zene és a tánc jegyében, adventi vesperák az evangélikus templomban stb.

Kolléganőjével, Boldizsár Beátával egyetemben Kalit Eszter is igyekszik minél több olyan esemény megvalósításába bekapcsolódni, amely által a Barcaságról Kolozsvárra érkező evangélikus fiatalok szellemi és lelki szempontból is feltöltődhetnek, gazdagodhatnak.Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen kevés olyan fiatal tanul itt, aki vallását tekintve evangélikus, pozitívum viszont, hogy igyekeznek lelkesen tevékenykedni, az elsődleges „célcsoport” mellett a kolozsvári magyarságért is. Az egyházközség belső udvarán zajló pünkösdi és adventi sokadalmak lebonyolítása mellett nemrég országos bábfesztiválra vitték a gyermekeket Magyarországra, s néhányan részt vettek a Kommandón megtartott Országos Konfirmandus Táborban is. „Néha elkeseredünk, hogy nem vagyunk sokan, de véleményem szerint meg lehet találni azokat a fiatalokat, akikben – sok időt eltöltve velük – tudatosíthatjuk: fontosak számunkra és Jézus számára egyaránt” – hangsúlyozta Kalit Eszter.

Tervezik, hogy a magyarországi Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó mintájára hasonló eseményt szervezzenek Erdélyben is, ugyanakkor, hogy egy–másfél éven belül olyan 5–10 fős alapcsapatot hozzanak létre, akikkel bármikor ellátogathatnak különböző rendezvényekre. Mint kiderült, reményeik szerint nemsokára tánctanfolyamot is beindítanak, a mostani beszélgetésen résztvevők ötletei nyomán pedig focibajnokság, színjátszó kör és beszélgetős-imádkozós est szervezésétől sem zárkóznak el. Elengedhetetlen azonban, hogy mindezek érdekében havi egy-két alkalommal találkozzanak, hogy hasznosan töltsék el idejüket közösen a fiatalok.

A beszélgetés keretében Sándor Krisztina MIT-elnök az Ifjúsági Keresztyén Egyesülettel (IKE) és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylettel (ODFIE) való együttműködés lehetőségét ajánlotta, Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régióelnöke pedig az elsősorban elsőéves fiataloknak szóló tematikus városnézések szükségességét említette, amelyek kivitelezésében ifjúsági szervezetek, fiatal lelkészek részvételére is számítanak. Ehhez hasonlóan, a kolozsvári városszépítő egylet bejegyzése kapcsán is várják a fiatalok jelentkezését.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61900