Boszorkány, macska, gasztronómia, avagy ilyen György Attila élete

Hétfő délután portréfilmvetítéssel folytatódott a Kolozsvári Magyar Napok programja, amelynek résztvevői betekintést nyerhettek a József Attila-díjas író, György Attila mindennapjaiba.

Maradandó kulturális élményben részesülhettek hétfőn azok a magyarnapozók, akik hétfő délutánjukat a Bulgakov Kávéházban töltötték. Ekkor vetítették ugyanis – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezetének jóvoltából – az Ürmösi Levente Mihály és Kerekes Károly Csanád által rendezett, Az eltevések művészete című filmet, amely az íróként és újságíróként is tevékenykedő György Attila múltjáról és jelenéről szól.

 Az alkotásból kiderül többek között, hogy a magát székely csángónak tartó, Csíkszeredában élő szerző nem szeret kedvenceként kiemelni egyet sem a művei közül, de az olvasók körében nagy sikert arató, A boszorkányok feltámadása – Harcosok könyve című regényére nagy büszkeséggel gondol.

Szerinte az írás és az újságírás közel áll egymáshoz, így fontosnak tartja, hogy egy szerzőnek határozott véleménye legyen a közéleti eseményekről és meg is ossza azt másokkal. Külföldi pályatársai közül kedvenc írójaként a történelmi regényeiről híres finn Mika Waltarit nevezi meg, a magyarok közül pedig szinte mindenkit kedvel és bármikor szívesen olvas. 

A filmben megjelenik György Attila felesége, Sándor Krisztina is, aki többek között kettejük első, tusványosi találkozását idézi fel, amelynek következménye a mai napig tartó házasság is lett. Elmondása szerint akkoriban későbbi férje – humorosan – potenciális boszorkányjelöltnek nevezte őt. A készítők a „Ki az erősebb?” kérdéssel sem tudják zavarba hozni a rutinos, József Attila-díjas írót, aki az éppen másik szobában alvó macskát nevezi meg a család domináns tagjaként.

György Attila fontosnak tartja a közösségi felületeken való jelenlétet, hiszen ellenkező esetben le kellene mondania a nagyobb elérésről. A karantén ideje alatt rendszeresen tett közzé gasztronómiai tartalmakat is Facebook-oldalán. Ennek ellenére nem szeret regényeket olvasni az interneten, a hagyományos könyvlapozgatást részesíti előnyben.

A továbbiakban azt is megtudhattuk, hogy az író majdnem annyi időt tölt kedvenc kávéházában, mint az otthonában. Kevés terve van a jövőre nézve, de a Harminchárom című regény női verziójának megírását mindenképpen szeretné befejezni, ez viszont nem lesz könnyű, mert elmondása szerint női aggyal kell majd gondolkodnia hozzá.

 

Gebe Zoltán 

Megosztás:

Leave a Reply