Királyok, költők, karikatúrák: megnyílt a Szabók bástyája kiállítótere

Nem kellett sokat várniuk a 13. Kolozsvári Magyar Napok műkedvelő résztvevőinek az idei kulturális programok kezdetére, ugyanis szombaton Szalai Attila Karikatúrakaleidoszkóp című tárlatmegnyitójával látogathatóvá vált a Szabók bástyájában működő kiállítótér.

Elgondolkozott már azon, hogy mi a közös Mátyás királyban, Tőkés Lászlóban, Psota Irénben és Ganxta Zolee-ban? A válasz egyszerűbb, mint hinné. Mindegyikükről lehet minőségi karikatúrát készíteni. Erre nem is kell jobb bizonyíték, mint a nemzetközi szinten is elismert délvidéki művész, Szalai Attila szombaton megnyílt kiállítása, amely őszinte csodálatot váltott ki a Szabók bástyájában összegyűlt közönség tagjaiból.

„Szalai Attila alkotásai nem az emberi hibákra és kisszerűségekre koncentrálnak, nem gúnyolódnak az alanyon, hanem tisztelettel igyekeznek visszaadni valami lényegeset az ábrázolt személyéből. Nem görbe tükrök, hanem tükrök – némi humorral fűszerezve: a megismerés és rácsodálkozás tükrei” – mutatta be felvezetőjében a délvidéki művész karikatúráit a Magyar Napok programigazgatója, Szabó Lilla, aki szerint ezek az alkotások képesek egymástól teljesen különböző témaköröket is egybefűzni.

„Monte Carlo sem volt rossz, de én ilyen helyen még nem állítottam ki” – dicsérte meg a tárlat helyszínét rövid beszédének elején Szalai Attila, akinek a rendezvényen való jelenléte azért is különleges, mert a Magyar Napok eddigi történetében viszonylag kevés délvidéki művész látogatott a kincses városba.

„Általában olyan személyekről mintázom a karikatúráimat, akiket kedvelek. Azok az emberek, akiket lerajzoltam, példaképek voltak számomra gyerekkoromban és jelenleg is azok. Furcsa és kellemtelen lenne számomra lerajzolni valakit, akit nem szeretek” – avatta be a közönséget művészetének titkaiba Szalai.

A művész az általa kedvelt magyar hírességek mellett méltán híres külföldiekről is gyakran készít karikatúrákat, a lerajzoltak között pedig helyett kapott Prince, Alessandro Del Piero és Novak Djokovics is.

A megnyitót a délvidéki művész kolozsvári szaktársa – Könczey Elemér – zárta beszédével, amelyben a karikatúristák munkájának lényegére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a karikatúrakészítésben van egyfajta pozitív élcelődés, csipkelődés a lerajzolt személy irányába, amelynek szándéka nem a tényleges megsértés, hanem a poén érvényesítése, erre pedig ebben a művészeti ágazatban feltétlenül szükség van.

A magyarnapozók a rendezvénysorozat ideje 10 és 16 óra között látogathatják a Szabók bástyája kiállítóterét (Bethlen/Baba Novac utca 2.), ahol Ancuța-Lăcrimioara Chiș és Mihály Melinda A Szabók bástyája a századok tükrében, valamint Lukács József A város és az akadémia. A kolozsvári jezsuita kollégium az 1581-es alapítástól az 1698-as újjáalapításig című tárlatát is megtekinthetik.

 

Gebe Zoltán

Megosztás:

Leave a Reply