Megnyílt Könczey Elemér “Hibrid” című, egyéni képzőművészeti tárlata

Szombat este a Kolozsvári Magyar Napok keretében megnyílt Könczey Elemér Hibrid című, tematikailag nagyon sokrétű képzőművészeti kiállítása. A tárlat augusztus 13-tól szeptember 3-ig megtekinthető a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A kiállításon nagyrészt a világjárvány időszakában keletkezett, vegyes technikával készült munkákat láthatnak a látogatók.

Könczey Elemér karikaturista és grafikusművész, évekkel ezelőtti karikatúra-kiállításához viszonyítva, teljesen más művészeti oldalát mutatta meg, amely iránt nagy érdeklődést is mutattak a megnyitó résztvevői. A Hibrid címet viselő kiállítás egyrészt a pandémia alatt született alkotások tematikáinak sokszínűségére, másrészt pedig az alkalmazott technikák ötvözésére utalnak. A hibrid szóra rájátszik az is, hogy a festmények mellett levő QR-kódok beolvasásán keresztül magyar és román nyelvű leírást olvashatnak a művész weboldán a festmények iránt érdeklődők. 

A kiállított művek popkulturális, politikai és történelmi témákat dolgoznak fel, amelyeknek a közös jellemvonása a mára már Könczeytől megszokott provokatív, társadalomkritikus hangnem. A sokak számára ismert és közkedvelt karikatúráktól eltérően, a jelenlegi nagyívű tárlat nem a napi szintű poénokra épít, hanem továbbra is humorral és játékosan, de univerzálisabb mondanivalókat fogalmaznak meg. A mindennapok inspirálta gesztusainkat és botlásainkat, a történelmi, politikai valamint az egyre inkább kiüresedő közösségi média-jelenlétünket egy tágabb kontextusba, már-már mitikus dimenzióba emeli. 

Megosztás:

Leave a Reply