“Tíz, tíz, tiszta víz” – a Partiumi Keresztény Egyetem végzős hallgatóinak és oktatóinak kiállítása

Méltó módon ünnepli a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szaka a 20 éves jubileumi évfordulóját, hiszen a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül nyitották meg a Bánffy-palotában a tematikus kiállításukat, amely a “Tíz, tíz, tiszta víz” címet viseli, ígérve olyan emlékeket, amelyek a víz partjára, a kék látóhatárra vezetik vissza az érdeklődőket. 

A víz, mint lételem köré fűződik a képzőművészeti szak végzős hallgatóinak és oktatóinak kiállítása. A kiállított képzőművészeti tárgyak célja érzékenyíteni a tárlat látogatóit azzal kapcsolatban, hogy a víz mindenütt ott van: benne mozgunk és bennünk is mozog. Ugyanakkor a víz átlényegülései hatnak a környezetére, de ő maga is alakváltó és azonnal visszatükrözi a körülötte változó életet. A víz látszólagos végtelensége hamis bőségtudatot ad, ezért könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy minden elvesztegetett csepp által saját lényünktől is távolabb kerülünk. 

“A mostani kiállítás egy tematikus, rendezvényekkel teli év kezdő eseménye. A PKE képzőművészeti képzésének főbb céljai között szerepel, hogy önállóan gondolkodó, a világra figyelő művészeket neveljen, akikben az alkotó munka és a kreativitás együtt jár a körülöttünk változásban lévő világra irányuló reflexióval. A Tíz, tíz, tiszta víz címet viselő ünnepi alkalom nem csak egy kiállítás. Az itt megtekinthető munkák a gondolatébresztés jegyében születtek. Arra hívunk mindenkit, hogy nyitott szemmel forduljunk az olyan problémák felé, mint a bennünket még körülvevő, de egyre fogyó víz kérdése. A kiszáradt folyómedrek látványa egyre gyakoribb és ez annak jele, hogy a ránk bízott javak nem kapnak kellő tiszteletet” nyitotta meg ünnepélyes keretek között dr. Major Enikő professzor asszony, rektorhelyettes a tárlatot.

A Művészeti Múzeum szeptember 3-ig zárja a falai közé a PKE képzőművészeti szak végzős diákjainak és oktatóinak vízcseppjeit.

Megosztás:

Leave a Reply