XIII. Kolozsvári Magyar Filmnapok: ki-, be- és összekapcsolódás

Idén, augusztus 14-21 között újra megtelik kíváncsi emberekkel a Tranzit Ház udvara, akik amíg a film kezdésére várnak, a szilvafa termését eszik, vagy éppen a legutóbbi „tranzitos” élményről beszélgetnek. Mindenki érti és érzi ennek a hangulatát, aki már legalább egyszer járt ott.

Ebben az évben is a jól megszokott helyszínen kerül megrendezésre a 13. Kolozsvári Magyar Filmnapok, melynek kínálata korántsem szűkül le a filmekre, kiállításokkal és bemutatókkal teszik a meghívottak színesebbé az amúgy is színes felhozatalt.A Tranzit Alapítvány gondoskodott arról, hogy mindenki találjon legalább egy olyan programot, filmet, ami az ő ízlésének megfelel.

Az idei filmnapok nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az alkotni vágyó fiatalok láttassák magukat. Terítékre kerül egy válogatás a 2021-es Filmtett Táborban létrejött munkákból de szemezgethetnek az érdeklődők a még egyetemista rendezők alkotásaiból. Ilyen például Sós Timothy Valentin Tusványoson is bemutatott kisjátékfilmje, a Suborbitál, de emellett még több sapientiás diák sikeres kisfilmje is megtalálható a programkínálatban, valamint a vetítés után a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdéseket is feltenni az alkotónak.

Az egyetemista művészek mellett természetesen megtaláljuk a már jól ismert rendezőket is, mint például Maksay Ágnest, kinek a Lángolj és világíts című dokumentumfilmjét láthatjuk, mely egyben mesél el egy iskolatörténetet, de vizsgálja a katolikus nevelési módot is, valamint a ciszterci rend magyarországi történetének egy darabját is a néző elé tárja. Hajdú Szabolcs neve is felbukkan a programkínálatban: alkotása, a Békeidő, az a magyar film, mely pimaszul közvetlen és görbe tükröt mutat mindennapjainkról.

Emellett betekinthetünk a BBTE Színház és Film Karán született legfrissebb filmek válogatásába is, valamint lehetőségünk nyílik megtekinteni a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által létrehozott Outsider Art címet viselő kiállítást, ahol fogyatékkal élő alkotók munkái kerülnek kiállításra, ezzel is érzékenyítve a befogadókat, hiszen a „művészet színes” kifejezés ezt is bőven magába foglalja.

Megosztás:

Leave a Reply