Történelmi szétszakítottságunk drámája – a tánc nyelvén

A 13. Kolozsvári Magyar Napok keretei között, augusztus 16-án (kedden) látogatott el a kincses városba a Székesfehérvári Balett Színház a Fantomfájdalom című előadásával. A darabot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutatták be.

Az előadás előtt nyitóbeszédet mondott L.Simon László, az előadás librettójának szerzője, valamint Egerházi Attila, rendező és koreográfus. L. Simon László beszédében megjegyezte: az előadás egy életképet alkot a székesfehérvári és a nagyváradi magyar katonákról, valamint azokról, akik megtapasztalták az első világháború következményeit. A szerzőnek személyes kötődése is van ehhez az időszakhoz, hiszen mind a négy dédapja harcolt a háborúban, egyikük pedig el is esett a harcokban.

Egerházi Attila rendező a darab műfajáról beszélt. Elmondása szerint ez nem egy hagyományos balett, hanem egy kortárs táncszínházi produkció, melyben van élet, van dráma és van katarzis, viszont szavak helyett táncban fejez ki az érzelmeket a művészek. Elhangzott: az előadás nem magyarázatként szolgál a történelmi eseményeket illetően, hiszen ez nem a művészet feladata. Végszóként hozzátette, nem kellemes kikapcsolódást kíván, hanem bekapcsolódást. „Ha be tudnak kapcsolódni, akkor a valóságból, amiben mind élünk, ki tudnak kapcsolni.”

A táncdráma nem törekszik a trianoni döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Ehelyett hétköznapi emberek sorsain, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy ország felszabdalása, az egyén önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére. Teszi mindezt egy gazdag látványvilágba helyezve.

Megosztás:

Leave a Reply