Újra itthon a Gergely István – kiállítás

A 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében (augusztus 13-án, szombaton) nyitotta meg kapuit Gergely István (1939-2008) életmű-kiállítása a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, az Erdélyi Művészeti Központ és a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében.

A kiállítás megnyitójára a Bánffy-palota földszinti kiállítótermében került sor, ahol Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere mellett nyitóbeszédet mondott Lucian Nastasă Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója is, valamint a kiállítás kurátorai: Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője és Gergely Zoltán szobrászművész, Gergely István unokaöccse.

A művészeti intézmény igazgatója elmondta: türelmetlenül várta már a megnyitót és azt, hogy újra Kolozsvárra kerülhessenek Gergely István alkotásai. Vargha Fruzsina elmondta: az elmúlt másfél évtizedben a közösségi vezetők misszióként tekintettek Sepsiszentgyörgy kulturális életének fellendítésére, illetve egy olyan szellemi központ kialakítására, mely az erdélyi fiatalok számára is vonzó lehet, ezen elképzelésük megvalósítása pedig sikerre is jutott. Gergely István munkásságának hála, emléke és hátramaradt alkotásai a mai napig erősítik a teljes erdélyi művészeti szcénát. Bordás Beáta a szobrászművészet alapjait mutatta be az érdeklődő közönségnek, majd említést tett arról is, hogy a megnyitó csupán egy nappal a szobrászművész születésnapja előtt került megrendezésre, így ez duplán is okot ad az emlékező ünneplésre. Elhangzott: az alkotások ugyanazok, mint amelyek májusban láthatóak voltak Sepsiszentgyörgyön, s ezeket hozták el most Kolozsvárra is – kibővítve néhány további munkával. Zárásképpen Gergely Zoltán szólt meghatottan a jelenlévőkhöz, méltatva az alkotót, majd kiemelte, Gergely István letisztult művészetét, valamint az erdélyi, sőt, az egyetemes magyar kultúrát is gazdagító munkásságát egy tőle származó gondolattal lehet a legjobban summázni: „a tiszta gondolat tiszta formát is szül”. 

A kiállítás augusztus 13-21., valamint augusztus 24-27. között tekinthető meg 10 és 17 óra között a Művészeti Múzeumban.

Megosztás:

Leave a Reply