Deschidere: 18 august, ora 18:30

Locaţie: Galeria Reményik a Episcopiei Lutherane (B-dul 21 Decembrie 1989)

bornemissza-karola2Baroneasa Szilvássy Karola (1876-1948) este o personalitate emblematică a Clujului, fiind infirmiera detaşamentului de chirurgie din primul război mondial, o femeie cu o viaţă publică foarte activă: preşedinte al Asociaţiei Femeilor din Cluj, membră a Societăţii Literare Kemény Zsigmond din Târgu-Mureş, vicepreşedinte al Societăţii pentru Sprijinirea Teatrului din Transilvania, protectoarea cercului literar Erdélyi Helikon, motorul Salonului Óvári, premiată a Ordinii Erzsébet, finanţatorea principală a mişcării diaconice. A fost fiica latifundiarul Szilvássy Béla şi a baronesei Wass Antónia, căsătorindu-se cu baronul Bornemissza Elemér. După moartea prematură a singurului lor copil s-a despărţit de soţul ei. A decedat la Cluj, la vârsta de 72 de ani. Conform relatării celor prezenţi la înmormântarea sa, pe mormântul ei singurul buchet de trandafiri a fost aşezat de Bánffy Miklós.

A oferit sprijin de nepreţuit lui Kemény János, fondatorul şi organizatorul principal al cercul literar Erdélyi Helikon, pe durata întâlnirilor de la Brâncoveneşti. Kemény, care în romanul său intitulat Pui de cuci (Kakukkfiókák) a dedicat un capitol întreg naşei copilului său, îşi aminteşte de ea în felul următor: „Încă pe atunci Karola era una din femeile în legătură cu care oamenii trebuiau să ia atitudine: fie pentru ea, fie împotriva ei. Se îmbrăca după ultima modă, cu gust, însă era mult mai modernă decât ceilalţi. Se considera internaţionalistă…”

Expoziţia din perioada 18-31 august 2014 prezintă într-un cadru neconvenţional o felie importantă din viaţa artisitică, socială şi spirituală din Cluj de la cumpăna dintre secolele 19 şi 20.

Expoziţia are la bază moştenirea păstrată în arhiva Eparhiei Reformate din Ardeal, însă la organizarea acesteia au contribuit numeroase persoane fizice prin donaţii, Muzeul Naţional de Istorie a Teatrului din Ungaria prin materialele proprii , respectiv Oficiul Episcopal al Bisericii Evanghelice-Lutherane, Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Lutherane şi Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca prin sprijin financiar şi de specialitate. Curatorul expoziţiei este Szebeni Zsuzsanna.