Luni, 18 august, ora 16:00

Biblioteca Județeană și Municipală ”Bródy Sándor” (Eger, Ungaria), a 35-a ediție a Festivalului Kaláka și Universitatea Sapientia din Transilvania în cadrul ediției a 5-a a Zilelor Maghiare din Cluj organizează o expoziție în omagiul lui Balassi Bálint

Locație: Refectoriul Mănăstirii Franciscane

Îl cunoașteți pe Balassi Bálint? Știați, că multe din cântecele (pe care le găsim în colecția sa de poezii) le-a creat după modelul cântecelor de dragoste populare în acea epocă? Știați, că deși a fost influențat de renascentism, totuși ”cavalerul” trubadur este cel care în poezii se adreasează doamnei iubite, dar idealizate?

Expoziția organizată cu ocazia comemorării 460 de ani de la nașterea și 420 de ani de la moartea lui Balassi Bálint abordează astfel de probleme, conturând totodată și profilul, respectiv latura ascunsă a operei și efectul cunoscutului poet. Vom explora tendințele literare a epocii, și anume a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Vom arunca o privire asupra secretelor ”cărții scrise cu mâna proprie”, vom ghici care a fost taina creației de poezii, cum s-a putut curta (prin poezii cântate) o domnișoară nobilă sau săracă. Ce relație au toate acestea cu rugăciunea față de Dumnezeu și cu virtutea viteazului. În ce situație s-a aflat teatrul din Ungaria în perioada când într-o țară mai îndepărtată Shakespeare a fost deja un om de teatru recunoscut.

Căutăm tradiția în sincretismul cuvântului, imaginii și muzicii care ar putea apropia unul dintre primii meșteri ai literaturii maghiare de cititorul, ascultătorul și spectatorul de azi.

De expoziție se leagă și un joc tip quiz, iar cei care-l vor dezlega corect la fața locului vor primi câte o carte a editurii Balassi.

Curator: dr. Kusper Judit istoric literar – Școala Superioară ”Eszterházy Károly”, Eger

Multimedia: Tumbász István – Biblioteca Județeană și Municipală ”Bródy Sándor”, Eger,

Révész Ferenc – Mechatronic & Art SRL., Eger

Coordonatori: Oroszi Katalin – Biblioteca Județeană și Municipală ”Bródy Sándor”, Eger, și Rosta Katalin – director programe, Festivalul Kaláka

Parteneri: Muzeul Cetății ”Dobó István” (Eger), Muzeul și Instituția Națională de Istorie a Teatrului (Budapesta)

Finanțatori: Editura Balassi (Budapesta), Studioul Garamond (Eger), Mechatronic & Art SRL. (Eger)