Duminică, 17 august, ora 17:00

Locație: Muzeul de Artă din Cluj/palatul Bánffy

Vernisaj de dr. Gazsó L. Ferenc, directorul principal al MTI și Galambos István, vicedirectorul MTVA, președintele Colegiului Kós Károly a MTVA

 

 

Mohai Balázs: Highline

Amatorii sporturilor extreme, dependenți de adrenalină s-au întâlnit în septembrie 2013 la reunirea internațională organizată pe muntele Monte Piana în apropierea lacului Misurina din Italia, unde timp de o săptămână au putut exersa echilibrarea pe chingile suspendate între stânci, peste adâncimi de mai multe sute de metri.
Acest nou sport, alături de pregătirea fizică severă înseamnă și o luptă mentală, deoarece sportivul care se află pe chingi trebuie să coordoneze numeroase instincte opuse, în timp ce se concentrează maxim asupra menținerii echilibrului.

Mohai Balázs – practicant al acestui sport – prin seria sa de fotografii a primit premiul I. în categoria Sport a Concursului Maghiar de Fotournalism. Fotografii MTI/MTVA anul acesta au câștigat zece premii la concursul Asociației Naționale ale Jurnaliștilor Maghiari, concurs la care s-au prezentat 310 de autori 3810 de proiecte.

Mohai Balázs: Inundația

În iunie anul trecut a coborât peste Dunăre un val imens de inundații, aducând mai multe țări ale Europei în situații de catastrofă. Situația a devenit personală în cazul lui Mohai Balázs, datorită părinților și prietenilor săi, fapt ce se resimte și din fotografiile sale. Înverșunarea l-a ajutat ca timp de mai multe zile să se implice în această situație critică, ilustrând astfel lupta împotriva apei în localitățile izolate.
Seria de fotografii a lui Mohai Balázs a primit premiul II. în categoria Fotojurnalism (serie) a Concursului Maghiar de Fotojurnalism – ediția 32. Fotografii MTI/MTVA anul acesta au câștigat zece premii la concursul Asociației Naționale ale Jurnaliștilor Maghiari, concurs la care s-au prezentat 310 de autori 3810 de proiecte.

Balázs Attila: Tutunul în ilegalitate

În Ungaria odată cu scumpirea prețului produselor din tutun, a cunoscut o creștere importantă comerțul și cultivarea ilegală, respectiv furtul tutunului din Ucraina. Producția de tutun a Ungariei 90% provine județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, situat în apropierea frontierei cu Ucraina, unde angajații vămii și ai finanțelor patrulează sistematic pe câmpurile de tutun și la frontieră cu scopul de a reduce furtul și contrabanda, totodată efectuează și controlul coletelor poștale. Seria lui Balázs Attila, intitulată Tutunul în ilegalitate a fost distins cu premiul III. la a 32-a ediție a Concursului Maghiar de Fotojurnalism, în categoria Fotojurnalism (serie). Balázs Attila a primit și premiul special de excelență fotojurnalistică din rândul fotografilor care lucrează în județe. Fotografii MTI/MTVA anul acesta au câștigat zece premii la concursul Asociației Naționale ale Jurnaliștilor Maghiari, concurs la care s-au prezentat 310 de autori 3810 de proiecte.

Beliczay László: Slava Ukraini!

Beliczay László nu se identifică cu rolul de corespondent de război, a vrut ”pur și simplu” să accepte marea provocare profesională de a informa despre evenimentele din Kiev. A ajuns pe Maidan în cea mai sângeroasă dimineață a conflictelor îndelungate, când au luat sfârșit confruntările dintre polițiști și demonstranți. A fost primit de o priveliște îngrozitoare: cadavrele celor decedați au fost aduse și depuse tocmai în acest loc. Acești oameni nu au căzut în lupte, ci au fost împușcați de la distanță cu focuri bine țintuite. Locuitorii au trăpit stresul confruntărilor dintre polițiști și demonstranți, însă crimele efectuate de lunetiști au creat o situație nouă. Perspectiva a fost asemănătoare cu decorul unei pelicule despre război: baricada plină de fum a fost construită din sfărâmături de clădiri, bucăți de lemne, iar datorită arderii continue a cauciucurilor, totul a fost acoperit de o smoală neagră. Depășindu-și temerile, tinerii și bătrânii, tot mai mulți la număr, s-au implicat în muncă, transportând cu mâinile goale elementele baricadei la noul loc de protecție. În ziua următoare, după dispariția președintelui Ianukovici, polițiștii ministerului de interne au devenit invizibili, iar controlul asupra cartierului de guvernare a fost preluat de trupele de protecție ale demonstranților. Cei interesați au invadat vila de lux a lui Ianukovici. În zilele următoare cei care au luat cuvântul pe scena din Maidan au strigat de mai multe ori: Slava Ukraini! (Slavă Ucrainei!)

Beliczay László: Atelierul cu Soare din Odorheiu Secuiesc

Atelierul cu soare Kováts din Odorheiu Secuiesc este singurul atelier de artă fotografică din Europa, funcțională și azi. Kováts István (senior) a fondat ”atelierul de lumină” în anii 1910, atelier moștenit de al patrulea membru al dinastiei, Kováts Árpád și soția sa. Alături de camerele digitale, ei fac portrete și cu camere tradiționale, plane, folosind vechile decoruri. Arhiva atelierului păstrează 80.000 de negative, jumătate dintre ele fiind negative pe sticlă cu valoare muzeală.

Seria lui Beliczay László, intitulată Atelierul cu soare din Odorheiu Secuiesc a primit premiul II. la a 32-a ediție a Concursului Maghiar de Fotojurnalism, în categoria Artă (serie.) Fotografii MTI/MTVA anul acesta au câștigat zece premii la concursul Asociației Naționale ale Jurnaliștilor Maghiari, concurs la care s-au prezentat 310 de autori 3810 de proiecte.


Beliczay László: Domeniile Kálnoky din Secuime

Kálnoky Tibor și familia sa trăiește în Transilvania din anii 2000, unde familia este proprietarul unor domenii importante încă din Evul Mediu. Contele renovează case tradiționale secuiești – dotați cu baie modernă, adecvată zilelor noastre –, cu scopul de a primi oaspeți. Casele găzduiesc grupuri sosiți mai ales din Anglia și Europa de Vest, dornici de a cunoaște cultura populară vie din Transilvania și natura intactă.

Prințul Charles din Wales este ruda îndepărtată a lui Tibor Kálnoky prin stră-străbunica prințului, Rhédey Klaudia Zsuzsanna. Totodată, este proprietarul mai multor case în această regiune, puse în funcțiune de întreprinderea turistică a contelui Kálnoky. Prințul, cu studii superioare de bio-horticultură, sprijinitor al patrimoniului construit, al naturii și al agriculturii tradiționale din Transilvania, în fiecare an își petrece mai multe zile pe domeniile sale comune cu Kálnoky, mai ales în Valea Zălanului.

Illyés Tibor: Soci – pe zăpadă, pe gheță și în aer

Illyés Tibor nu preferă nici gheața, nici zăpada, însă iubește lupta, zbuciumarea și le imortalizează perfect. Olimpiada de iarnă organizată la Soci a fost bogată în astfel de trăiri. Conform fotografului, informarea despre o olimpiadă în totdeauna este o mare onoare, dar și o mare provocare profesională.

Fotografierea sporturilor de iarnă diferă foarte mult de fotografierea celor de vară. Numărul probelor este mai redus, astfel și participanții sunt mai puțini la număr. În 2014 Ungaria a fost reprezentată de 18 concurenți. Rolul fotojurnalistului a constat în fotografierea tuturor sportivilor maghiari în timpul concursului. Însă în această sarcină, fotojurnalistul s-a confruntat de foarte multe ori cu obstacole, deoarece fiind singurul delegat i-a fost imposibil să fie prezent în toate locurile în același timp.

În prealabil, atenția s-a orientat mai ales asupra sportivilor la patinajul de viteză. Totuși, Miklós Edit a fost cea care a intrat în focusul camerelor. Sportiva originară din Transilvania s-a clasat pe locul șapte la proba de coborâre, reușind cel mai bun rezultat maghiar din istoria olimpiadelor de iarnă.
Pentru Illyés Tibor acest lucru a însemnat o experiență enormă, deoarece pentru prima dată a avut posibilitatea de a fotografia o coborâre feminină în cadrul Olimpiadei Albe.

 

Balázs Attila
S-a născut la Nyíregyháza în 1969. Cariera de fotograf și-a început-o în anul 1987. După terminarea școlii profesionale de fotografie a urmat Academia de Presă Bálint György. În perioada 1989–2008 a lucrat ca fotojurnalist la cotidianul Kelet-Magyarország. Lucrează la MTI începând cu anul 1993 periodic, iar după 2008 ca angajat MTVA.

În 1993 a primit premiul I. în categoria Sport a Concursului Maghiar de Fotojurnalism, iar în 1995 premiul Escher Károly pentru cea mai bună fotografie de presă. În 1996 i-a fost decernat premiul II. al categoriei Sport și în 2001 premiul celui mai performativ fotojurnalist al județelor.

Fotografia sa din 1995, intitulată Tiszai ár, a fost selectată în cele două volume a publicației A XX. század legjobb magyar fotói (Cele mai bune fotografii maghiare din secolul 20). A vizitat insulele Galapagos, Țara de Foc, insula Komodo, Borneo, Malaezia, Republica Africa de Sud – hobbyul său fiind fotografierea naturii.

Beliczay László
S-a născut la data de 27 aprilie 1967 la Budapesta. A urmat studiile Școlii Superioare Zsigmond Király, specializarea comunicare și mass-media. Lucrează ca fotojurnalist de mai mult de 20 de ani, începându-și cariera la Esti Hírlap. A lucrat la Népszava, iar între 2000–2004 la Magyar Nemzet.
În anii 1990 și începutul anilor 2000 a colaborat cu corespondentul est-european al ziarului Ilta-Sanomat din Finlanda, realizând mai multe reportaje despre războiul civil din fosta Iugoslavie. Tot în această perioadă a fost și colaboratorul biroului regional al New York Times.
Realizează materiale foto pentru Redacția Foto a MTI de aproape zece ani. Din 2005 este colaborator extern, iar din 2007 angajat MTVA.
De-a lungul caierei a primit numeroase premii la Concursul Maghiar de Fotojurnalism: în 1998 premiul Munkácsi Márton pentru cea mai bună colecție, în 2006 și 2013 premiul Escher Károly pentru cea mai bună fotografie de presă.

Illyés Tibor
S-a născut la data de 26 august 1971 la Budapesta. După bacalaureat a terminat școala profesională de fotografie din str. Práter, apoi cursul de specializare a Academiei de Presă Bálint György. Lucrează la Redacția Foto a MTI de 21 de ani – acum ca angajat MTVA – perioadă în care a fost delegatul presei maghiare ca fotojurnalist la 4 jocuri olimpice de vară, una de iarnă și la o ediție a jocurilor paralimpice.
Participă de 15 ani la Concursurile Maghiare de Fotojurnalism, fiind premiat de foarte multe ori. Activitatea sa a fost recunoscută și de premiile Concursului Ezüstgerely, respectiv la concursurile Asociației Jurnaliștilor Sportivi.

Mohai Balázs
S-a născut la 7 octombrie 1984 la Budapesta. Și-a urmat studiile superioare la Universitatea din Kaposvár, specializarea fotojurnalism și redactor foto, ca bursier la Volda University College din Norvegia a participat la cursul Photo for Media.
Din primăvara anului 2008 este colaboratorul extern al MTI și MTVA, cu posibilitatea de a focusa mai atent și o perioadă mai îndelungată la o temă sau un proiect. În 2012 a câștigat premiul III. În două categorii ale Concursului Maghiar de Fotojurnalism (Natură și știință, Fotografie documentară). Anul trecut a primit premiul Junior Príma, și premiul II la Concursul Maghiar de Fotojurnalism în categoria Fotografie documentară. Anul acesta fotograful talentat a fost distins cu patru premii la concursul menționat: premiul I. în categoriile Portret, Artă și Sport, premiul II. în categoria Fotojurnalism.