17-24 august, zilnic între orele 11:00 și 19:00, localitatea Vlaha

Arkhai Sculpture Park a fost înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha. Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi club de film.

Spaţiul a găzduit în ultimii ani evenimente organizate în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) – anual, invitaţii speciali ai festivalului au vizitat parcul. La Arkhai au avut loc, de asemenea, evenimente destinate copiilor şi tinerilor, o expoziţie de câini, precum şi degustări de vin.

Vizitatorii vor putea vedea la Vlaha și pivnița de vinuri a artistului, unde îi sunt expuse lurările de plastic în miniatură, iar în pavilionul de vară, musafirii vor fi serviți cu diverse bunătăți.

 

Obiectivele lui Ernő Bartha în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai includ construirea unui atelier pentru artisti, construirea unei galerii de artă contemporan, amenajarea unei pensiuni pentru artişti, Green Theater – centru pentru concerte în aer liber, spectacole alternative de teatru, performance-uri (capacitate de 150-200 de locuri, tabere de creaţie pentru artişti plastici, seri tematice cu invitaţi, ceremonii de premiere (Premiul Arkhai Sculpture Park), expoziţii şi târguri de artă plastic, programe pentru petrecerea timpului liber, team-building.

"Doresc să împart această lume pe care am creat-o cu toţi cei care îşi doresc, pentru a ne bucura de ea şi pentru a o transmite ca moştenire generaţiilor viitoare. În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală", afirmă Ernő.

Ernő Bartha este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia (Nature in the City, sculpturile în fân ca parte a Olimpiadei Culturale din Londra, 2012).

Arkhai Sculpture Park a fost inaugurat în 29 iunie, în prezența ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Cum ajungeţi:

Vlaha se situează la 20 de kilometri de Cluj-Napoca (ieşirea prin Floreşti), iar adresa Arkhai Sculpture Park este strada Principală nr. 442.
Doritorii care nu posedă propriul mijloc de transport vor putea beneficia de călătoria cu microbusele Optimus Trans, care vor porni zilnic din fața Operei Maghiare.