17:00 - Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél. Dramă maghiară subtitrată, color, 93', 2006
Subtitrare în limba engleză

Rusia. Vasca, fiu de țăran se îndreaptă spre iubita sa. Pe drum se întâlnește cu un om ciudat, pelerin, vagabond sau nebun sfânt, nu se știe. Influențată de această întâlnire, viața lui se schimbă.

Proiecția va fi urmată de discuții cu creatorii filmului.
Loc: Cinematograful Arta Secțiunea: FilmHíd

17:00 – Tóth Orsolya: Ferences kolostor (Mănăstirea franciscană) 2014, 30 ‘
Subtitrare în limba română

Dezbatere. Invitați: Lupescu Radu, Guttmann Szabolcs, Orbán Szabolcs
Moderator: Tóth Orsolya

Loc: Casa Tranzit (Bariţiu nr. 16, intrare de pe strada Fără Nume)
Secțiunea: Festivalul Filmului Clujean

20.00 - Anul comemorării Holocaustului
În limba română

Cineaști clujeni – Documentare
Alexandru Marius (1956–2013), Andrea Ghiţă: Egy kirakatrendező élettörténete (Viața unui decorator de vitrine) 2005, 21 ‘
Filmul prezintă viața și cariera lui Elu Klein (1913–2007) evreu din Satu Mare, supraviețuitor al ororilor din Auschwitz.

Alexandru Marius (1956–2013), Andrea Ghiţă: Zsidó emlékek Gyergyószentmiklóson (Amintiri evreiești la Gheorgheni) 2008, 20 ‘
Supraviețuitorii își aduc aminte de comunitatea evreiască din Gheorgheni, tinerii pot învăța cum pot preveni o tragedie cum a fost Holocaustul.
Dezbatere. Invitați: Schwartz Róbert, Nussbaum László

Loc: Casa Tranzit
Secțiunea: Festivalul Filmului Clujean

22.00 - Anul comemorării Holocaustului
Subtitrare în limba română
Actori clujeni pe peliculă – Dimény Áron, Barkó György

Koltai Lajos: Sorstalanság (Fără destin) 2005, 140 ‘

Köves este un puști obișnuit cu o viață obișnuită, în Budapesta anului 1944. La scurt timp după ce tatăl său este deportat la muncă silnică, este prins și el și îmbarcat în vagoanele ce se îndreaptă spre Auschwitz, iar apoi este transportat la Buchenwald. Köves nu protestează împotriva sorții, nu este surprins de cele întâmplate, nu încearcă să scape: el există pur și simplu, observând totul, până când. În urma multor evenimente plăcute sau tragice, ajunge din nou acasă. Fiindcă, bineînțeles, nu există nenorocire căreia nu i-am putea supraviețui.
Discuții. Invitat: Dimény Áron

Locație: Casa Tranzit
Secțiunea: Festivalul Filmului Clujean

 


 

Partenerii Zilelor Filmului Maghiar, ediția a 5-a: Consulatul General al Ungariei, mișcarea Igen, tessék!, Asociația Maghiară de Film din Transilvania, Filmtett, TVR Cluj, Minimum Party, Universitatea Sapientia, Video-Pontes, Universitatea Babeș–Bolyai – Facultatea de Teatru și Televiziune, Paprika Rádió, Transindex, „emisiunea în limba maghiară împlinește 45 de ani”

Finanțatori: Fondul Bethlen Gábor, Fundația Communitas, Consiliul Juețean Cluj, Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete (MTA ZTI)