17:00 - Mundruczó Kornél: Fehér isten (Dumnezeul alb) - Triller maghiar, color, 120‘, 2013
Subtitrare în limba engleză

Festivalul de la Cannes (2014) – Premiul Un Certain Regard: Mundruczó Kornél

Chiar și alianțele cele mai vechi se pot sfârși. Pacea lungă poate fi urmată de război. Cel mai bun prieten al omului este câinele, dar dacă omul se poartă urât cu el, prietenul fidel se răzbună. Fiind mai puternic, mai rapid, mai sălbatic, poate deveni un adversar foarte periculos.

Conform unei noi legi, maidanezii trebuie declarați, se înregistrează exemplarele care nu sunt de rasă pură. Daniel însă refuză să plătească impozitul pentru câinele preferat al fiicei sale, Hagen, care stă provizoriu la el. Fetița se revoltă, însă tatăl scoate câinele pe stradă. În timp ce fetița Lili caută cu disperare câinele, acesta trece prin locurile cele mai groaznice. Se alătură unui grup de maidanezi, este instruit ca și câine de luptă, oamenii pariază pe el, apoi este prins de un hingher. Când patrupedul mîhnit reușește să se elibereze, este urmat de ceilalți câini, invadând străzile Budapestei. Cine le-a făcut rău își va primi “răsplata”. Dar vechea gazdă a lui nu disperă. Vrea să se uite în ochii prietenului de odihnioară în ciuda faptului că acesta a devenit o fiară periculoasă.

Loc: Cinematograful Arta
Secțiunea: FilmHíd

21:00 - Cineaști clujeni – Universitatea Sapientia, specializarea film, foto, media
Subtitrare în limba română

Lőrincz Loránd: Borica. 2014, 17‘
Szalay Katalin: Minden nap egy nap (Fiecare zi e o zi). 2013, 47‘

Loc: Casa Tranzit
Secțiunea: Festivalul Filmului Clujean

 


 

Partenerii Zilelor Filmului Maghiar, ediția a 5-a: Consulatul General al Ungariei, mișcarea Igen, tessék!, Asociația Maghiară de Film din Transilvania, Filmtett, TVR Cluj, Minimum Party, Universitatea Sapientia, Video-Pontes, Universitatea Babeș–Bolyai – Facultatea de Teatru și Televiziune, Paprika Rádió, Transindex, „emisiunea în limba maghiară împlinește 45 de ani”

Finanțatori: Fondul Bethlen Gábor, Fundația Communitas, Consiliul Juețean Cluj, Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete (MTA ZTI)