Hotel New York  – Full House

Cu ocazia ediției a cincea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (17-24 august 2014) artiștii vizuali ocupă fostul Hotel New York (Continental) și împrejurimile sale. Acțiunea se desfășoară în organizarea Asociației Origo și a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

 

Evenimentul este structurat după cum urmează:

În cadrul acțiunii Mimezis 0. Edition artiștii participanți parcurg Via Dolorosa din centrul Clujului, în formă de cruce (vezi foto), prezentând performance-uri în punctele sale de popas. Punctul final al acestui drum, conform tradițiilor creștine, este Golgota, Hotelul New York în cazul de față. La etajul I al clădirii sunt expuse lucrările artiștilor legate de tema Violența și Sacrul. La etajul II sunt amplasate expozițiile tinerilor artiști clujeni sau care au diverse conexuni cu orașul. Data de începere a evenimentului: luni, 18 august, ora 15.00.

  1. Mimezis 0. Edition

Motto: Arta transformă societatea într-o entitate mai spiritualizată; ea îndeamnă la descoperire de sine și la abandonarea gândirii prefabricate.

Violența și Sacrul

  • Data: luni, 18 august, 2014, ora 15.00
  • Locații: H
  • Participanți: artiști vizuali legați de Cluj și cultura maghiară
  • Scop: analiza relației dintre violență și sacru în societatea modernă (inclusiv in comunitatea clujeană, eclectică din punct de vedere religios și etnic), societate unde nu mai există ritualuri de inițiere, iar învățăturile care nu includ agresiunea devin, în mare parte, nefuncționale. Oamenii urmează alte culturi, experimentează prin intermediul altor canale, mai ales prin intermediul celor electronice.
  • Moduri de expresie: expoziții și performance-uri
  • Concept: Acțiunea constă in două etape: una în aer liber și una în interior. Prima etapă cuprinde performance-uri, are loc în centrul orașului și recrează simbolic Via Dolorosa. Pentru creștini, punctele de popas ale drumului evocă evenimentele deosebit de violente, derulându-se rapid în ultimele ore ale vieții lui Iisus pe pământ. Cele 12 opriri formează o cruce pe harta Centrului. După ce se parcurg aceste puncte se ajunge la Hotelul New York, simbolul Golgotei. În cazul de față, acțiunile artistice nu evocă popasurile strict în sens religios, ci mai degrabă reflectă asupra violenței și sacrului în spațiile sociale, fizice și ale memoriei.

Hotelul New York, ultimul punct al drumului, leagă exteriorul cu interiorul, unde sunt expuse lucrările artiștilor participanți.

  1. Second Floor

Etajul II al Hotelului New York este ocupat de artiștii vizuali tineri. Ei au un loc aparte în viața artistică. Este vorba de o generație aflată la începuturile carierei, prin urmare conceptiile creative fluctuează, la fel și activitatea personală. Pe de altă parte, lucrările tinerilor artiști anticipează, ba chiar pot determina concepțiile artistice ale deceniilor următoare.

Second Floor este cartea de vizită a“fratelui mai mic”,frate care este „al doilea” doar pe

baza datei de naștere. El are, de alfel, toate șansele să-l depășească pe “fratele cel mare” în anii următori.

În continuarea seriei acțiunilor de artă vizuală, hotelul va găzdui o masă rotundă cu o temă sensibilă: gradele de libertate ale artei. În finalul acțiunilor de artă vizuală, doi artiști de notorietate internațională, Dorel Găină și Gusztáv Ütő, vor prezenta Trecutul: perioadele artei alternative din anii 1980 și ’90.

Marți, 19 august, ora 18.00: Unde e limita? Masă rotundă despre gradele de libertate ale artei.

Miercuri, 20 august, ora 17.00: Paradoxurile memoriei. Prelegere, Dorel Găină.

Vineri, 22 august, ora 17.00: Lacul Sfânta Ana. Prelegere, proiecție: Gusztáv Ütő.

Seria acțiunilor de artă vizuală din acest an are o importanță deosebită. Anul trecut, artiștii participanți la evenimentul “New York, New York! Cine vine în cameră cu mine?”au redescoperit și redefinit spațiul avut la dispoziție: clădirea deteriorată a fostului Hotel New York. Anul acesta exteriorul se leagă de interior, procesele de creație se întregesc și, pe lângă faptul că artiștii atrag atenția încă o dată asupra stării imobilului, mai multe generații de creatori se prezintă în diferitele spații, reflectând asupra temei date și oferind interpretări asupra lumii înconjurătoare.