Joi, 21 august, ora 10
Locație: Asociația Muzeului Ardelean
Veress Éva: A mai fost agricultură ecologică în timpul bunicilor și când va mai fi?
Kékedy-Nagy László: Adaosuri alimentare – mit și realitate
Organizator: Asociația Muzeului Ardelean
Veress Éva: A mai fost agricultură ecologică în timpul bunicilor și când va mai fi?
Scandalurile din ultimii ani legate de alimentația omenirii inclusiv cele bazate pe plante modificate genetic au efectul ca mulți dintre consumatori aleg alimente bazate pe produse biologice. Astfel proporția suprafețelor cultivate prin metode ecologice precum și a produselor ecologice pe piață a crescut semnificativ față de cele convenționale. In Romania suprafața agriculturii ecologie în anul 2004 a fost de 84070 de hectare, reprezentând 0,5% din suprafața agricolă totală și 1420 ferme ecologice. După 2 ani suprafața s-a dublat (150000 hectare) iar numărul fermelor ecologice a depășit 3000. Pentru comparație menționez că suprafața totală cu agricultura ecologică pe plan mondial este de 26500000 de ha iar in Europa 1855635 de ha (date din 2004). Se cunoaște faptul că, grădinăritul presupune multă muncă, multe investiții. Totuși merită pentru ocrotirea sănătății noastre, a familiei noastre și a naturii. Metodele de astăzi, comparativ cu ale bunicilor, seamănă în multe privințe, dar totodată conțin multe elemente de noutate.
Kékedy-Nagy László: Adaosuri alimentare – mit și realitate
Adaosurile de alimente reprezintă partea integrantă a alimentației moderne, care nu sunt considerate ca și alimente sine stătătoare. Se adaugă la alimente în cantități mici, în vederea obținerii unor proprietăți avantajoase în procesul de obținere precum și a unor efecte avantajoase în produsul finit. Multe prejudecăți există, majoritatea din auzite, privind efectul asupra sănătății al adaosurilor și implicit a numerelor de cod E de identificare a lor. Prezentarea este o scurtă descriere privind clasificarea, descrierea și efectul adaosurilor alimentare asupra organismului pe baza Codexului Alimentarius (1963).